Foto – expoziție cu tema „Artizanii naturii”

Secția „Științele Naturii” a Muzeului Brăilei „Carol I” vă invită la o nouă foto – expoziție cu tema „Artizanii naturii”, la sediul din Parcul Monument. Expoziția poate fi vizitată în perioada mai-iulie 2021, între orele 9.00-17.00, de miercuri până duminică.

„Expoziția își propune să dezvăluie publicului minunile instinctului, creativității și inventivității întâlnite la unele specii de insecte, pești păsări sau mamifere, răspândite prin toate colțurile lumii. Vizitatorii vor putea descoperi cum aceste creaturi, aparent neajutorate, sunt capabile să modeleze elemente ce provin din mediul lor de viață, făurind uneori construcții elaborate, unele dintre ele „dotate” cu toate condițiile necesare traiului.

Un prim exemplu ar fi cel al termitelor, care, cu mult mai devreme decât oamenii, au creat sisteme de aer condiționat, construind în interiorul termitierelor adevărate orașe cu suburbii, cu grădini interioare, structuri orientate cu precizia unei busole etc. De asemenea, este posibil ca viespile să fi inspirat oamenii în procesul de fabricare al hârtiei.

În ceea ce privește simțul artistic, uitându-ne la pasărea-grădinar, nu putem să nu observăm cu admirație felul în care își decorează cuibul și „grădinița” în care plantează cu minuțiozitate flori, petale și alte obiecte frumos colorate. Văzând „opera” finală a acestui talentat artizan, am putea crede că aceasta este creația unui pictor.

Fiecare adăpost construit de animale sau insecte este unic în felul său. Aceste structuri sunt făurite de către indivizi sau societăți complexe de vietăți sociale, și au diferite forme care îndeplinesc roluri specializate, fiind întâlnite în toate mediile de viață: suspendate în copaci, în scorburile copacilor, pe suprafața solului, în scoarța terestră, în crăpăturile stâncilor, pe pereții peșterilor, deasupra apei sau chiar sub apă.

În procesul de creație, animalele au folosit ingenios piatra, lemnul, stuful, lutul, ceara, pânza de păianjen etc., ca și materiale de construcție. Au conceput uși articulate, capcane, adăposturi cu acoperiș, cuiburi cu căptușeală impermeabilă, foișoare, cămări pentru provizii și multe altele.

În subteran, întâlnim vizuinile la fel de remarcabile prin „arhitectura lor”, săpate de unele specii, adevărate „orașe subterane”, labirinturi complexe bine structurate, care uneori ating dimensiuni impresionante. Uneori, precizia arhitecturii lor este uimitoare!

Toate aceste viețuitoare construiesc structuri de cea mai mare diversitate, folosind tehnici asemănătoare cu cele pe care oamenii le folosesc în zidărie, țesut, împletit, săpat etc. Arta și precizia cu care își făuresc locuințele, ca niște adevărați „maeștri în construcții și inginerie civilă”, pot uimi și uneori umili propria noastră inginerie și tehnologie.

Întrebări precum: Dar cum construiesc aceste creaturi cu creiere atât de mici asemenea structuri complexe? Ce le determină să o facă? Ce abilități sunt înnăscute și care sunt învățate? Ar putea să ne stârnească curiozitatea și să ne aducă un pic mai aproape de natură!”  a declarat Nicolae Onea, șef Secția „Științele Naturii”.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.