În zilele de 12 şi 13 aprilie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de migranţi. 5 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore
Din cercetările efectuate, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au stabilit faptul că, începând cu anul 2019, 4 persoane, cu vârste cuprinse între 29 şi 32 de ani, din zona Calafat, respectiv Timişoara, ar fi constituit un grup infracţional organizat, pentru preluarea din Bulgaria a unor cetăţeni de străini, pe care apoi i-ar fi transportat şi călăuzit, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, destinaţie finală fiind Germania.
În acest context, la data de 12 aprilie a.c., pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, condus de un cetăţean bulgar, de 64 de ani, în remorca căruia au fost identificaţi 2 cetăţeni turci, de 37 şi 48 de ani, care ar fi intrat ilegal în România.
Conform procedurilor legale, cei doi cetăţeni turci au fost preluaţi de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, fiind introduşi într-un centru de carantină.
Ulterior, au fost puse în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară la adrese din zona localităţilor Calafat şi Timişoara, folosite de cei 4 cetăţeni români. De la locații au fost ridicate bunuri și înscrisuri, care ar avea valoare probatorie.
Astfel, în urma probatoriului administrat, cei 4 cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 29 şi 32 de ani precum şi cetăţeanul bulgar, de 64 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
În perioada iunie 2019 – 12 aprilie 2020, pe raza mai multor județe din țară, a acționat o grupare infracțională organizată, constituită din cetățeni români și bulgari, în scopul preluării de pe teritoriul Bulgariei a unor cetăţeni de străini, pe care ulterior i-ar fi transportat şi călăuzit, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu destinaţie finală Germania.
Grupul infracțional a fost coordonat de inculpatul M.F. și un cetățean bulgar, aceștia instruindu-i pe cetățenii români, respectiv pe cetățenii bulgari, membrii ai grupării cu rol de execuție (implicați în activități de transferare, îndrumare, călăuzire, transportare migranți), cu privire la momentul și modalitatea de acțiune, cuantumul sumelor de bani obținute de la persoanele care treceau fraudulos frontiera de stat a României și împărțirea acestora între membrii grupării.
Ca mod de operare, inculpatul M.F. obișnuia să treacă frecvent frontiera de stat a României, prin punctul de trecere Calafat, în scopul de a se întâlni cu cetățeanul bulgar pentru a stabili detaliile activității ilicite (momentul în care acționau, sumele de bani dobândite din activitatea infracțională și împărțirea acestora între membrii grupării, stabileau locațiile în care erau adăpostiți migranții sau în care aveau loc transferurile de migranți, traseul de transportare a acestora, țineau permanent legătura telefonic – utilizând cartele, telefoane destinate exclusiv activității ilicite – în activitatea de coordonare a membrilor cu funcții de execuție).
Concret, pe teritoriul României, inculpatul M.F. recruta deseori noi membrii ai grupării cu funcție de execuție, convocându-i în anumite locații unde, în prealabil, îi instruia cu privire la momentul și modul în care trebuiau să acționeze, iar în timpul efectuării acțiunilor de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, îi coordona telefonic și îi supraveghea.
La data de 12.04.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Craiova au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților, ocazie cu care, pe autostrada A1– Lugoj- Timişoara- Nădlac, poliţiştii au oprit în trafic un autotren, în remorca căruia au fost identificaţi 2 cetăţeni turci.
La solicitarea lucrătorilor de poliție, inculpații M.F. și F.C.C. au prezentat declarații în care susțineau (bifat punctul 4), neconform realității, drept motiv justificat al deplasării lor, îngrijirea unui minor, toate acestea în scopul de a produce consecințe juridice (exercitarea dreptului de a se deplasa pentru motive justificate, în condițiile instituirii stării de urgență generate de COVID-19).