Impozitarea bacșișului, un eșec

Încasările statului din impozitul pe bacșiș, taxă reglementată de la 1 ianuarie anul acesta, se ridică la aproape 6 milioane de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro pentru perioada ianuarie-mai. Mai mult de jumătate din sumă, 3,2 milioane de lei, reprezintă impozit reținut și virat de barurile și restaurantele din București, în timp ce la polul opus, în județul Vaslui s-a plătit în toată această perioadă impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună, scrie Profit.ro .

Singurii care pierd din impozitarea bacșișului sunt chelnerii, 10% din acest venit dacă le rămâne lor integral, în timp ce la stat ajung niște bani care în trecut nu erau, cel mai probabil, fiscalizați deloc. Marii câștigători sunt operatorii de baruri și restaurante, care își ating un obiectiv de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor primiți ca bacșiș de chelneri, pe care îi pot folosi acum discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților.

Județul Galați se află pe locul 19 într-un top al sumelor colectate din impozitele pe bacșișuri, cu suma de 33.611, de la 625 de contribuabili care au declarat impozit pe bacșiș. Județul Brăila este pe locul 24, cu 22093 lei colectați din impozitele pe bacșiș, colectate de la 345 de contribuabili. Județul Buzău este pe locul 34, cu doar 8262 lei colectați din impozite pe bacșiș, de la 349 de contribuabili. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.