În anul 2022 s-a înregistrat cea mai mare secetă pedologică din ultimii 40 de ani

„Anul 2022 a fost unul extraordinar de greu, nu ne-am mai întâlnit cu așa ceva și pot să spun că am 40 de ani de activitate – așa secetă n-am văzut ca în anul trecut. În sol, de la 20 de centimetri încolo nu este apă. Primii 20 de centimetri sunt cei alimentați de precipitații și puțină zăpadă” spune Vasile Turcitu, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Brăila.

„La nivel de județ putem să irigăm circa 300.000 ha. Noi suntem obligați să ducem apă până la stațiile de pompare sau la motopompă; de acolo apa este gratis”, a precizat Turcitu.

Acesta a mai precizat că ANIF Brăila are în jur de 700 de contracte anual, în condițiile în care la nivelul județului au fost înregistrate circa 140 organizații ale utilizatorilor de apă, din care sunt funcționale doar 120.

Directorul ANIF a mai afirmat că, spre exemplu, în zona Maraloiu-Ibrianu fermierii nu au avut apă pentru irigații până acum, dar anul acesta au fost interesați să încheie contracte cu ANIF pentru 500 de ha, pentru a-și iriga  măcar o parte din terenuri.

Potrivit lui Turcitu în ultimii ani s-au făcut o serie de investiții în insfrastructura de îmbunătățiri funciare și s-a început reabilitarea unor stații de pompare, pentru asigurarea unor servicii cât mai bune în ceea ce privește irigațiile. Brăila are cea mai mare suprafață irigabilă din țară, circa 60% din terenurile irigate în România sunt pe teritoriul județului Brăila. 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.