În nouă UAT-uri din Brăila și Galați fermierii pierd subvenţiile pentru zonă defavorizată

Fermierii din mai multe localităţi din judeţul Galaţi pierd subvenţiile suplimentare pentru zonele defavorizate, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii în draftul Ghidului informativ pentru beneficiarii Măsurii 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.

Astfel, în 2022 ca urmare a aplicării exerciţiului de ajustare (fine tuning) au fost eliminate o serie de unităţi administrativ-teritoriale în care constrângerile naturale au fost înlăturate cu ajutorul unor investiţii (irigaţii) sau prin activitate economică (vii şi livezi sau unde productivitatea normală a terenurilor prin sistemele agricole compensează pierderile de venit sau costurile suplimentare).

Pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, ca urmare a aplicării exerciţiului de ajustare (fine tuning) au fost eliminate o serie de unităţi administrativ-teritoriale de nivel LAU2 în care constrângerile naturale au fost înlăturate cu ajutorul unor investiții (irigaţii) sau prin activitate economică (vii şi livezi sau unde productivitatea normală a terenurilor prin sistemele agricole compensează pierderile de venit sau costurile suplimentare). Astfel, un număr de 757 localități au fost incluse în această categorie, suprafața agricolă fiind de 4.372.108 ha. Suprafaţa agricolă exclusă din zonele eligibile în urma procesului de ajustare este de 287.520 ha, fiind situată pe teritoriul a 45 UAT. Din aceasta, 245.903 ha sunt situate în 34 localități aflate în zone unde constrângerile naturale au fost depăşite prin irigaţii, 41.617 ha situate în 11 localități aflate în zone în care peste 20% din suprafaţa agricolă este acoperită de vii sau livezi și 20.070 ha situate în 3 localități aflate în zone unde producțiile medii (grâu și porumb) depășesc media la nivel european. 

Din judeţul Galaţi, 5 localităţi au fost incluse în această categorie: Braniştea, Movileni, Schela, Tudor Vladimirescu şi Vânători. Din județul Brăila au fost eliminate din categoria UAT-urilor în care fermierii nu mai beneficiază de subvenţiile suplimentare pentru zonele defavorizate, următoarele comune: Berteștii de Jos, Stăncuța, tichilești și Jirlău. 

Subvenţia pentru zonele defavorizate este o plată anuală efectuată de APIA dacă fermierul se angajează să îşi continue activitatea agricolă pe terenurile agricole situate în zonele afectate de constrângeri naturale.

Fermierii care cer plata trebuie să fie utilizatori au unei suprafeţe agricole localizate pe teritoriul României, încadrată în zonele eligibile stabilite la nivel de sub-măsură, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi se înregistrează la APIA cu suprafaţa agricolă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.