În primele 6 luni din 2021 CJP Brăila a emis 2.309 de decizii (cazuri noi) și 1.792 de decizii de recalculare

Simona Cioranu, manager public superior în cadrul Casei Județene de Pensii Brăila, a precizat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural un material privind realizarea sarcinilor și atribuțiilor ce decurg din aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Referitor la stabilirea prestațiilor, au fost emise 2.309 de decizii (cazuri noi), 1.792 de decizii de recalculare, schimbare nume, instituire curatelă, suspendări, reluări, schimbări de grad de invaliditate, revizuiri, 687 de decizii de trecere de la pensii de invaliditate la limita de vârstă, respectiv de la pensii anticipate, anticipate parțial la limita de vârstă. Referitor la legile speciale, au fost soluționate o cerere pentru plata drepturilor conform Legii nr.309/ 2002 și 284 cereri pentru plata drepturilor, conform D.L. nr. 118/1990. În primele 6 luni ale anului 2021, C.J.P. Brăila a primit prin transfer 68 dosare, care au fost verificate din punct de vedere al corectitudinii acordării drepturilor de pensie, s-au emis decizii și au fost preluate la plata operativ prin sistemul de comunicări multiple.

Toate modificările legislative, procedurile și instrucțiunile C.N.P.P. au fost prelucrate săptămânal sau ori de câte ori a fost nevoie în vederea însușirii și aplicării în mod corespunzător a acestora de către tot personalul din subordine. Activitatea de informatizare a activităților de stabilire, evidență și plată a prestațiilor a fost făcută în colaborare cu Compartimentul informatică. În acest sens, au fost realizate aplicații care au adus o contribuție majoră la rezolvarea cu operativitate a problemelor. Lunar, s-a efectuat verificarea compatibilității dintre diferitele tipuri de pensii, precum și dintre acestea și salariu. Conform Ord. 27/2012, au fost verificați 506 pensionari din care pentru 19 s-au întocmit referate de debit. Au fost verificate și testate toate versiunile programelor informatice, au fost sesizate problemele legate de implementarea versiunilor și variantelor de program Compartimentului Informatică. În perioada de referință, s-au înregistrat 681 dosare comunitare, din care: 293 de dosare înregistrate pentru emiterea deciziei în situația în care C.J.P. este instituție în cauză și 225 de dosare înregistrate pentru emiterea deciziei în situația în care C.J.P. este instituție de instrumentare. Cu privire la plata prestațiilor, în primul semestru al anului 2021 s-au comunicat în plată 11.878 cazuri noi, modificări de drepturi, modificări de adrese, nume, C.N.P., acordare taloane C.F.R., comunicări în conturi, sistări. S-a efectuat plata pensiilor pentru 503 persoane în țările Uniunii Europene și în alte state cu care România are încheiate acorduri.

Activitatea de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă se desfășoară cu 2 medici experți. Au fost înregistrate 356 de cazuri noi și 2.025 de revizuiri, dintre care: 12 persoane au fost depensionate, 65 de cazuri de trecere într-un grad de invaliditate superior, 73 cazuri de trecere în grad de invaliditate inferior și 1.875 cazuri menținute în același grad de invaliditate. Până la 1 iulie au fost valorificate 463 de bilete de tratament.

Reprezentantul C.J.P. a specificat că, referitor la posibilitățile de asigurare pentru completarea stagiului de cotizare potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, modificată și completată și ale O.U.G. nr. 163/2020, se pot asigura facultativ, în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public și care doresc să își completeze venitul asigurat, precum și persoanele care nu se regăsesc în această categorie. Potrivit prevederilor O.U.G. nr.163/2020, pot fi încheiate, până la data de 1 septembrie 2023, contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.