Incidentul, care a produs zece victime la Brăila, se află la limita unui atentat terorist

Planul atacatorului de la Mall Brăila, Marius Valentin Parfenie, în vârstă de 20 de ani, care a rănit duminică zece persoane în Brăila, era să omoare cât mai mulţi români, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Tribunalului Brăila.

De altfel acesta a strigat ”Trebuie să curgă sânge în țara asta!” în momentul în care a fost scos din mașină și trântit la pământ de unii cetățeni cu spirit civic în momentul în care a intrat cu mașina în ușile de la Carrefour.

Judecătorii au apreciat că incidentul care a produs zece victime se află la limita unui atentat terorist, având în vedere că Marius Valentin Parfenie a acţionat în baza unui plan stabilit înainte, ba mai mult şi-a anunţat intenţiile cu o zi înainte prin mai multe bilete scrise, care se găsesc în momentul de faţă la dosarul cauzei.

Acţiunile au avut menirea a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat, al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, <trebuie să curgă sânge în ţara asta>, <sunt un terorist>, etc., relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei”, se precizează într-un comunicat al Tribunalului Brăila.

Marius Valentin Parfenie a fost condamnat în 2017, de Judecătoria Brăila, la 6 luni de supraveghere ca măsură educativă, pentru comiterea în 2015, pe vremea când era minor, a infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Marius Valentin Parfenie împreună cu tatăl său au bătut cu ranga un bărbat până l-au băgat în spital, tatăl acestuia fiind condamnat la rândul lui la 8 luni de închisoare cu suspendare.

Rezultatele testelor toxicologice nu au sosit încă de la IML Iași, dar, deși el nu a recunoscut acest lucru, chiar tatăl său a spus că se poate să fi fost și sub influența drogurilor în acele momente, iar cineva să-i fi pus droguri în băutură.

Cu o seară înainte tânărul a petrecut într-un club din Brăila împreună cu câțiva prieteni și un unchi al său, angajat al localului. Aici tânărul ar fi băut vin, conform spuselor unchiului său.

Tânărul nu a contestat decizia de arestare preventivă a instanţei şi nici familia sa nu a cerut asta avocatului, care a spus că ar fi mai în siguranță în detenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.