ISJ Brăila pregătește schimbări în rețeaua școlară

Inspectorul școlar general, Viorel Botea, alături de cei doi adjuncți, Dan Gheorghiță și Romeo Mocanu, au anunțat într-o conferință de presă schimbări importante în rețeaua școalară a județului Brăila. Aceste schimbări vor fi dezbătute în perioada următoare cu directorii de școli, cu asociațiile de părinți și primarii, iar măsurile vor fi aplicate începând din anul școlar 2021-2022.

Viorel Botea a explicat că aceste schimbari sunt absolut necesare, dat fiind că în ultimii ani au fost numeroase discuții, probleme financiare și probleme cu copiii, cu încadrările, cu normarea.

Inspetorul școlar general a explicat ca la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Brăila s-a făcut o analiză serioasă a situației din sistemul de învățământ și a fost gândită o nouă rețea școlară, adaptată noilor realități. Scăderea semnificativă a numărului de elevi din ultimul deceniu a făcut ca vechea rețea școlară să nu mai poată funcționa, deoarece de la un an la altul problemele financiare s-au acutizat și mai multe școli cu personalitate juridică au prea puțini elevi și prea puțini bani pentru funcționare.

Prin schimbările propuse la rețeaua școlară se vor comasa unele școli, pentru ca acestea să se încadreze în numărul de elevi prevăzut de lege și să nu mai apară probleme financiare, fiindcă până acum, multe școli care aveau elevi puțini rămâneau fără bani cu câteva luni înainte de finalul anului.

Viorel Botea a precizat că elevul trebuie să aibă cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea educativă și toate administrațiile locale au la dispoziție un an și jumătate pentru a pune toate resursele necesare pentru ca ”școlile care rămân cu personalitate juridică să fie școli de nivel european”.

Botea a mai afirmat că această restructurare a rețelei școlare va fi făcută cu păstrarea catedrelor pentru toate cadrele didactice titulare, care își vor păstra posturile.

Inspectorul școlar general a spus că la nivelul ISJ s-a făcut o simulare vizavi de încadrarea profesorilor din tot sistemul educațional și ar fi doar 24 de profesori care ar avea probleme cu încadrările, ceea ce înseamnă un număr infim raportat la importanța acțiunii pe care Inspectoratul vrea să o facă prin schimbarea rețelei școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.