La secția ATI-COVID a Spitalului Județean deschiderea ușilor este mai mică decât a paturilor

Instituția Prefectului Județul-Brăila solicită, în regim de urgență, remedierea neregulilor descoperite la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID, a Spitalului Județean de Urgență Brăila și atrage atenția conducerii unității spitalicești că, soluția de evacuare a pacienților identificată de managerul Delia Râșnoveanu, în cazul declanșării unui incendiu, cu ajutorul unei tărgi, de dimensiuni mai mici, de 60 de centimetri lățime, pe care poate fi aşezat un bolnav, cu balon de oxigen şi stativ, nu este eficientă pentru asigurarea fluxului de evacuare.

Deficiențele constatate de către personalul operativ din cadrul ISU ”Dunărea” Brăila, sunt la ușile celor 6 saloane de la ATI- COVID, care sunt neconforme, din punct de vedere al dimensiunii paturilor.

„În urma controalelor efectuate de ISU s-a găsit această neregulă.  Uşa mai îngustă decât patul din salon. ISU a solicitat managementului Spitalului Judeţean rezolvarea acestei situaţii, găsirea unei soluţii de remediere. Spre surprinderea mea, ISU a primit un răspuns de la Spitalul Judeţean prin care i se spune că s-a remediat această problemă prin folosirea unei tărgi cu lăţimea de 60 de centimetri, pe care poate fi aşezat un bolnav, un balon de oxigen şi stativul. De asemenea, managementul Spitalului Judeţean a comunicat că sunt în curs de achiziţionare a încă două tărgi. Vă pot spune că ISU nu agreează această idee cu targa. Am trimis din partea Instituţiei Prefectului o adresă către Spitalul Judeţean în care am solicitat să ne explice, în detaliu, care e procedura de evacuare a persoanelor din salon într-o situaţie neplăcută, cum consideră personalul medical că se poate face evacuarea, în ce ordine, astfel încât să vedem dacă soluţia agreată de managementul Spitalului Judeţean este una în conformitate cu prevederile legale”, a declarat prefectul judeţului Brăila, Florin-Sergiu Dobrescu.

Urmare a unui răspuns transmis, astăzi, de Spitalul Județean de Urgență Brăila, Instituției Prefectului-Județul Brăila i se aduce la cunoștință faptul că evacuarea pacienților din secția ATI – COVID, aflată la etajul III al clădirii, în pavilionul E, la Cardiologie-Pediatrie, unde ”ușile de acces ale saloanelor sunt calibrate pentru mobilier pediatric, dar sunt dotate cu mobilier pentru adulți, respectiv cu paturi ATI mobile”, se face doar cu ajutorul unei tărgi mobile, din dotarea secției.

În ceea ce privește personalul disponibil pentru procedura de evacuare, în informarea transmisă de Spitalul Județean se mai arată că, pe schimbul de zi, sunt 7 angajați, respectiv 1 medic, 4 asistente și 2 persoane încadrate ca personal auxiliar, iar pe schimbul de noapte sunt 6 angajați, respectiv 1 medic, 3 asistente și 2 persoane la personal auxiliar.

La acest moment, în secția ATI COVID a Spitalului Județean Brăila, sunt internați 12 pacienți, secția fiind la capacitate maximă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a declarat că s-a ajuns în această situaţie deoarece, din lipsă de spaţii adecvate, s-a decis ca secţia de Terapie Intensivă COVID adulţi să funcţioneze în secţia nou-înfiinţată de Terapie Intensivă pentru copii a Spitalului Județean de Urgență.

„Tot planul acestei clădiri a fost făcut pentru secţie ATI copii. Diferenţa este de 10 centimetri faţă de uşile de acces în ATI adulţi. Acum sunt acolo paturi de ATI adulţi, care sunt puţin mai late decât paturile ATI de copii. Ele au intrat goale acolo, un pic înclinate, ca să încapă pe uşi. Dar secţia ATI COVID adulţi de aici a fost dată în folosinţă cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care abia acum a semnalat că ar fi o problemă cu uşile. Secţia a funcţionat până acum fără niciun fel de probleme în valul unu, valul doi, valul trei şi funcţionează şi acum, în valul patru. Acest spaţiu este dotat corespunzător cu prize de oxigen şi cu tot ce este necesar pentru terapie intensivă. În momentul în care au început controalele după tragedia de la Spitalul Constanţa şi s-a luat decizia ca ISU să facă controale să monitorizeze nivelul de oxigen din camerele respective, cei de la ISU au început să măsoare şi uşile şi au ajuns la concluzia că paturile sunt mai late decât uşile şi trebuie găsită o soluţie”, a declarat Francisk Iulian Chiriac.

Inspectorul șef al ISU Dunărea Brăila, colonel Cristian Ion, a spus că problema de la Secția ATI-COVID a spitalului județean Brăila constă în faptul că ușile de acces în cele șase saloane au o deschidere de doar 86 centimetri, față de 100 centimetri cum este prevăzut în proiect. dacă pe timpul funcționării acestor saloane la secție ATI Pediatrie nu au fost probleme, paturile pentru copii având o lățime de 70 de centimetri, când au fost aduse paturile pentru adulți, care au 97 de centimetri lățime au intervenit problemele. Șeful ISU Brăila spune că dacă deschiderea ușilor ar fi fost la dimensiunile din proiect nu ar fi fost o problemă așa de mare, paturile putând fi evacuate relativ ușor. Acesta a precizat că Secția ATI are aviz de funcționare și nu autorizație de securitate la incendiu deoarece acolo mai sunt de făcut niște lucrări, iar avizul a fost dat pe baza datelor din proiect, unde deschiderea ușilor era de 100 de centimetri. 

Inspectorul șef al ISU Brăila spune că a primit o adresă de la Spitalul Județean în care sunt informați că la cele șase saloane de terapie intensivă pentru pacienții COVID din Spitalul Județean Brăila, a câte două paturi fiecare, și permanent sunt cel puțin două persoane care supraveghează pacienții. 

În adresa transmisă de conducerea Spitalului Județean se mai precizează că ”instalația de detecție și semnalizare este funcțională și s-au achiziționat 25 de detectoare mobile de oxigen, câte unul pentru fiecare sector cu risc din spital și a fost instruit personalul pentru utilizare. Se monitorizează instalația de oxigen de trei ori pe zi față de verificarea pe care o efectuează ISU la trei ore. S-a asigurat o targă în imediata apropiere a sectorului pentru evacuarea de urgență a pacienților în caz de incendiu, iar a doua targă este în curs de achiziționare. Personalul a fost instruit pentru evacuarea pacienților. Avem în vedere posibilitatea de demontare a tocurilor de ușă pentru a lărgi calea de acces, dar acest lucru nu se poate face cu pacienții internați. În acest moment s-au îndepărtat ușile și saloanele sunt permanent ventilate pe holul de uși existent și pe geam”. 

Cristian Ion a  precizat că aceaste măsuri luate de conducerea unității spitalicești sunt bune, dar provizorii, pentru că până la urmă deschiderea ușilor de acces trebuie făcută la dimensiunea din proiect pentru a obține autorizația de securitate la incendiu.   

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.