Legea care prevede legalizarea canabisului pentru uz medical a trecut tacit de Senat

Un proiect care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România este considerat adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal. Constatarea acestui fapt a fost făcută în ședința de azi a Senatului, documentul îndreptându-se acum către votul decisiv al deputaților.

Proiectul de lege este inițiat de mai mulți senatori și deputați de la PSD – ALDE, dar și independenți, însă în lista inițiatorilor apar și 3 parlamentari de la USR, printre care și deputatul Emanuel Ungureanu, cunoscut pentru postările sale cu mizera din unele spitale din România. Pe listă este și un parlamentar de la PNL, deputatul Viorica Cherecheș de la Maramureș. Ceilalți doi parlamentari de la USR sunt deputatul Claudiu Năsui și senatorul Cristian Ghica. Singurul parlamentar de Brăila semnatar al acestui proiect de lege este deputatul PSD, Nicu Niță.

Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor si preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptat tacit de Senat, lucru ce a fost consemnat azi, în ședința plenară a senatorilor. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să primească votul decisiv al deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescriptive medicală și utilizând un formular special, conform proiectului de lege.

Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de cannabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

Această măsură ar aduce țara noastră în rândul mai multor state din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.

Proiectul legislativ nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.