Liceul Gh. K. Constantinescu din Brăila mai aproape de Agricultura 4.0 prin programul „Creștem prin Educație Agricolă”

Programul s-a derulat în perioada aprilie-iunie 2023 și a inclus achiziția de echipamente digitale pentru baza didactică, vizite la ferme și 12 lecții interactive pentru elevii și profesorii liceului.

Liceul Tehnologic Gh. K. Constantinescu din Brăila și-a extins baza de echipamente destinată educației practice a elevilor cu o serie de instrumente digitale de ultimă generație care corespund principiilor Agriculturii 4.0: stație meteo digitală, dronă didactică, lizimentru de aspirație a apei din sol, set pentru teste chimice. Noile echipamente îi ajută pe elevi să înțeleagă modul în care pot fi eficientizate operațiunile agricole prin utilizarea instrumentelor digitale și cum să utilizeze datele pe care acestea le generează.

Achiziția a fost posibilă prin programul „Creștem prin Educație Agricolă” care sprijină liceele agricole să ofere programe educaționale atractive pentru elevi și relevante pentru economia locală, menite să pregătească eficient viitorii fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură.

Liceul Tehnologic Gh. K. Constantinescu din Brăila a fost unul dintre cele patru licee care au câștigat finanțare prin acest program. Având un buget total de 20.000 de euro, programul este finanțat de ADM Cares și coordonat de Fundația World Vision România și s-a derulat în perioada aprilie-iunie 2023 în patru licee agricole din județele Brăila, Călărași și Constanța. Peste 500 elevi beneficiază de echipamentele achiziționate și peste 200 elevi și 30 de profesori au participat la activitățile din proiect. 150 elevi au beneficiat de lecțiile interactive din pachetul educațional „Călătorie spre anul 2050” și aproximativ 100 de elevi și profesori au mers în vizite de studiu.

În cadrul acestui program, elevii Liceului Tehnologic Gh. K. Constantinescu au participat la vizite organizate ferme, în cadrul cărora elevii au interacționat direct cu profesioniștii din agribusiness și au putut identifica oportunități pentru viitoarea lor carieră după încheierea studiilor.

O a treia componentă a programului a constat în pachetul educațional „Călătorie spre anul 2050”, care a inclus module de training pentru profesori și 12 lecții interactive cu materiale suport asociate (video, animații, fișe, grile de evaluare etc.), realizate de experți internaționali în educație agricolă. Lecțiile interactive au fost foarte apreciate de elevi și profesori care s-au familiarizat cu principiile celei de-a patra revoluții în agricultură – Agricultura 4.0. Aceasta folosește tehnologiile de vârf, cum ar fi senzorii, roboții, sateliții și dronele pentru a genera și procesa volumul uriaș de date devenit accesibil prin utilizarea de dispozitive mobile și diverse platforme. Analiza acestor date conduce la luarea celor mai bune decizii în locul și la timpul potrivit, crescând semnificativ eficiența activităților agricole.

La final de proiect, concluzia elevilor a fost că învățământul agricol „poate fi chiar cool”.

”Vizitele și interacțiunea cu fermierii au motivat elevii și le-au dat încredere. S-au convins că agricultura nu e sapă, ci tehnologie și pasiune”, a spus Silvia Zăinescu, profesor de industrie alimentară și directorul Liceului Tehnologic Gh. K. Constantinescu din Brăila.

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.