Premierul Ludovic Orban anunță că toți angajații care sunt trimiși în șomaj tehnic de criza coronavirus vor fi plătiți de la bugetul de stat, din fondurile ANOFM.

Orban a delarat astăzi că s-a decis prin OUG majorarea pafonul de garantare a creditelor pentru IMM- uri prin fondul de garatare.

”Am majorat cu cinci miliarde plafonul și vom majora cu încă 5 milarde dacă e necesar. Practic, garantăm credite pentry onvestiții șia sigurarea capitalului de lucru. Dobând pentru ambele e subvenționată în proporție de 100%” a spus Orban.

Premierul a mai declarat că a stabilit împreună cu ministrul Finanțelor, ca Guvernul să asigure rambursare TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxuri de capital către companii, iar la rectificarea bugetară să fie crescut bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.

O altă măsură foarte importantă luată în ședința de Guvern este de a asigura plata angajaților în șomaj tehnic prin Ministerul Muncii, din bugetul ANOFM prin bugetul de șomaj.

”E clar că multe companii sunt afectate de epidemie și nu au veniturile necesare pentru a plăti salariile și exista riscul ca angajații să fie dați afară. Decizia este de a plăti maxim 75% din salariul mediu brut pe toată perioada cât persoana e șomaj tehnic din cauza acestei pandemii de coronavirus”, a declarat Ludovic Orban.