Medicii scutiți de acreditarea excesivă

Cabinetele medicilor de familie, ale cabinetelor din ambulatoriile de specialitate și ale medicilor stomatologi aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu mai sunt obligate să treacă printr-un proces excesiv de acreditare, prevăzut de Legea privind asigurarea calității în sistemul de sănătate.

Eliminarea acestei obligativități vine în urma unei inițiative legislative adoptate astăzi, susținută de un grup de parlamentari, printre care și Antoneta Ioniță, deputat PNL de Brăila.

Potrivit actului normativ, cabinetele medicale din ambulatoriile de specialitate și ale medicilor stomatologi aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă funcționau deja, ar fi urmat să treacă, din 2019, printr-o nouă acreditare obligatorie, realizată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.), organism recent înființat, prevedere la care s-a renunțat.

Sistemul era oricum unul excesiv: pentru a-și deschide un cabinet, un medic de familie trece prin trei structuri de control, iar toate au ca scop asigurarea unor servicii de calitate. Pe de o parte, Colegiul Medicilor dă primul aviz, după ce medicul dovedește că îndeplinește condițiile legale să practice meseria, că deține un spațiu adecvat și că are dotările necesare funcționării cabinetului. Vine apoi Direcția de Sănătate Publică, care eliberează Autorizația Sanitară de Funcționare și certificatul de înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor medicale. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate face apoi o nouă evaluare a cabinetului medical. Toate acestea se întâmplă la fiecare doi ani și îl costă pe fiecare medic, peste 1000 de lei. Acum se dorea ca procesul de acreditare, chiar și pentru cabinetele care funcționează de ani buni, să fie reluat și de ANMCS, o instituție nouă și inutilă, înființată doar cu scopul de a împovăra cu birocrație excesivă cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriul de specialitate și pe medicii stomatologi”, explică medicul Antoneta Ioniță.

Medicii de familie au reclamat faptul că această nouă reacreditare, ce ar fi impus și costuri excesive, ar fi putut însemna falimentarea medicinei de familie, și așa împovărată din punct de vedere financiar.

De renunțarea la această prevedere vor beneficia cei peste 11.500 de medici de familie, medicii din ambulatoriile de specialitate, medicii stomatologi, precum și laboratoarele de analize medicale și de anatomie patologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.