Modificările legislative au dus primăriile din Brăila la imposibilitatea de a mai elibera certificate de urbanism și autorizații de construcții

O modificare a Legii 50/1991 care a avut loc la finele anului trecut și în primele zile din anul 2020 a dus la imposibilitatea primăriilor de a mai elibera certificate de urbanism și autorizații de construcții.

Arhitectul-şef al judeţului, Marian Rusu, și preşedintele Francisk Chiriac a informat primarii că anumite modificări legislative îi obligă să aibă un arhitect-şef, un urbanist şi un  inginer constructor la Primărie, pentru a mai putea elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. Nici o primărie din județul Brăila, inclusiv municipiul Brăila, nu îndeplineşte aceste condiţii.

Despre modificările legislative primarii au fost informați în cadrul unei întâlniri în Sala Mare a Palatului Administrativ, ce a avut loc după încheierea şedinţei extraordinare a CJ Brăila. Arhitetul șef al județului le-a explicat primarilor prezenți că modificările la Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care la nivel teoretic încearcă să pună situaţia Primăriilor din teritoriu pe un făgaş normal, însă nu se pot aplica foarte uşor în realitate. Astfel potrivit noilor reglementări, fiecare UAT trebuie să aibă o structură proprie care să cuprindă un arhitect-şef (funcţionar public), un urbanist şi un inginer constructor pentru a mai putea emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. Niciuna dintre cele 44 de UAT-uri din judeţul nostru nu îndeplineşte această condiţie, nici măcar Municipiul, care încă îşi caută un urbanist. În aceste condiții, toate documentele trebuiesc trimise Cosiliului Judeţean, iar asta ar îngreuna mult muncainstituției arhitectului șef, iar oamenii din judeţ vor fi puşi pe drumuri pentru obţinerea documentelor necesare, iar banii din taxele aferente ar fi încasaţi de CJ şi nu de Primăriile din judeţ, aşa cum se întâmpla până acum.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac le-a sugerat primarilor să nu mai elibereze certificate şi autorizaţii în această perioadă, pentru că acestea ar putea fi considerate ilegale. Totodată, acesta le-a propus primarilor să semneze o scrisoare comună pe care să o trimită Guvernului, în speranţa unei rezolvări.

Potrivit arhitectului-şef al judeţului, anul trecut, numai CJ Brăila a eliberat 267 de certificate şi autorizaţii, în timp ce din partea comunelor au venit la avizat 1.870.

În această situație primăriile ar pierde foarte mulți bani de la buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.