Pesta porcină africană în atenția MADR

Aflat la Brăila pentru Conferința regională dedicată dezbaterii subiectelor privind implementarea eficientă a PNDR 2014-2020, ministrul secretar de stat în MADR, Alexandru Potor a făcut în cadrul unei conferințe de presă și declarații privind pesta porcină africană.

Potor a spus că s-a stabilit ca toată comunicarea publică referitoare la pesta porcină africană să fie făcută printr-un punct unic de la ANSVSA, dar acest lucru nu-l împiedică să facă câteva considerații generale pe acest subiect.

Principala preocupare pe care Ministerul Agriculturii a avut-o de la bun început a fost generată de asigurare a banilor pentru plata acestor despăgubiri. Noi am făcut o mare susținere către toate autoritățile responsabile și sunt absolut convins că greutatea pică pe umerii prefecturilor și a autorităților publice locale, care trebuie să gestioneze alături de Direcțiile Sanitar Veterinare acest efort. Ministerul Agriculturii s-a preocupat la nivel central de asigurarea resurselor financiare. E adevărat că a fost o problemă legată de rectificarea bugetară și din fericire lucrurile s-au clarificat. Resurse financiare există” a spus Alexandru Potor.

În județul Brăila au început deja să fie achitate sumele de bani pentru despăgubirile în cazul porcilor omorâți. Vineri, 7 septembrie, s-au făcut plățile în comuna Berteștii de Jos, iar astăzi inspectorii sanitar veterinari împreună cu autoritățile locale au făcut plata despăgubirilor în comuna Stăncuța.

Tot ce a fost sub 5.000 de lei pe gospodărie s-au dat banii la Primării, care îi vor distribui cetățenilor, iar ce a fost peste 5.000 de lei plata se va face prin ordin de plată.

Alexandru Potor a spus că au fost alocați 200 milioane de lei pentru acest efort de gestionare a pestei porcine africane.

Din punctul nostru de vedere tot efortul se va concentra de acum încolo pe comunicare. Din păcate, s-a descoperit că de multe ori răspândirea virusului se face și prin transporturile neautorizate de animale, de carne, ș.a.m.d.” a spus Potor.

Secretarul de stat a spus că printr-o mai bună comunicare s-ar putea conștientiza și cetățenii că pot crea o mare daună comunității dacă nu respectă niște reguli impuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.