Peste 150 de pacienți ai spitalelor brăilene au răspuns că li s-a cerut bani sau atenții în primele 7 luni ale acestui an

Anti-Bribery Synergy a publicat recent prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanțelor operaționale în domeniul prevenirii și combaterii mitei în spitalele din România. Spitalul Județean Brăila ocupă locul 2 în topul unităților medicale în care în perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 au fost 147 de pacienți care au declarat că li s-a cerut mită. 

Plățile informale în spitale reprezintă una dintre principalele nereguli semnalate în ultimii ani de către beneficiarii serviciilor medicale. La rândul său, statul român a căutat crearea unor mecanisme de luptă împotriva fraudării sistemului de sănătate și împotriva corupției din sistem. Există și o inițiativă voluntară care sprijină un astfel de demers, respectiv certificarea ISO 37001, prin care se validează implementarea sistemului de management anti-mită de către o organizație.

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, topul mitei în spitalele din România, cuprins în prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România. În studiu au intrat 352 de spitale publice din toată ţara, inclusiv din judeţul Brăila.

În urma răspunsurilor la întrebarea <Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?> în cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătăţii a fost realizat un clasament al spitalelor din întreaga ţară, în funcţie de numărul de răspunsuri afirmative. Cele 352 unităţi medicale din întreaga ţară au făcut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 au existat aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative la întrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atenţii din partea personalului medical„, arată un comunicat al Anti-Bribery Synergy, redat de site-ul comunicatedepresa.ro.

Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean de Urgență Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, din Bucureşti.

Pentru Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” Brăila au fost primite 5 răspunsuri afirmative la această întrebare, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila a fost o singură persoană care a răspuns că i s-a solicitat mită. La Spitalul orășenesc din Făurei nu a fost înregistrată în perioada de referință nici o situație în care un pacient să răspundă că i s-a cerut mită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.