Primăria scoate la licitație terenul pe care ar urma să se facă organizarea de șantier pentru Pod

Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat în ședința de astăzi scoaterea la licitație, în vederea constituirii dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenului în suprafață de 78.549 mp situat în zona DN 22B – Km 4+520. Terenul care va fi scos la licitație se află în domeniul privat al Municipalității. 

Scoaterea la licitație a terenului respectiv vine în urma solicitării Asocierii ASTALDI S.pA – IHI Infrastructure Systems CO., LTD, înregistrată la Primăria Municipiului Brăila la data de 26 noiembrie 2018.

Dat fiind ca nu este vorba despre o atribuire directia către asocierea Astaldi SpA (Italia)-IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia), cea care va construi podul peste Dunăre, ci despre o licitație la care se poate înscrie orice firmașsi care poate fi câștigată de orice firmă participantă la licitație, consilierul PNL Petrica Popa a solicitat primarului să răspundă ce se va întâmpla dacă această licitație nu va fi câștigată de asocierea care a solicitat terenul pentru organizarea de șantier.

Această organizare de șantier este necesară pentru viitorul obiectiv, dar ce se va întâmpla dacă la licitația cu strigare va câștiga altă firmă, alt operator economic, acest teren?” a fost întrebarea adresată de consilierul liberal primarului.
Noi putem organiza licitație la solicitarea unor societăți comerciale, dar nu putem să indicăm ori să favorizăm pe vreuna  dintre ele. Am avut mai multe discuții și cu Astaldi SpA si cu cei de la CNAIR, în vederea găsirii unei alte variante privind transferul unui teren către ei, în vederea organizarii acestui șantier necesar pentru pod, dar atribuirea directa nu poate avea loc, întrucât aceasta conducea la anumite clauze neconcurențiale și se putea considera ajutor de stat și favorizarea unei societăți, lucru care este pedepsit de legea penală.
În concluzie, la fel cum facem pentru toate licitațiile publice din municipiul Brăila, în urma solicitării unei societăți comerciale, Primăria realizeaza un raport de evaluare, după care scoate terenul la licitație publică cu strigare, pentru a nu exista niciun fel de aranjamente. 
Dupa ce am studiat diverse variante, am constatat că atribuirea directa nu se poate face unei societăți private și atunci trebuie să participe la licitație publică. În cazul în care câștigă altă firmă aceasta licitație, dacă Primăria va identifica alte terenuri satisfăcătoare pentru aceasta asociere, vom organiza o noua licitație. Dacă Primăria municipiului Brăila nu are alte terenuri, poate avea Primăria comunei Vădeni sau poate avea Consiliul Județean”, a explicat primarul marian Dragomir.

Consilierul PNL Adrian Tabarac a solicitat introducerea unui amendament la acest proiect de hotărâre prin care să se mărească perioada de acordare a acestui teren la 49 de ani, de la 5 ani. Amendamentul a fost respins, iar proiectul a trecut cu votul tuturor celor 24 de consilieri prezenți în forma inițială.

Prețul Caietului de sarcini este în cuantum de 300 lei și garanția de participare este în cuantum de 100.000 lei. Adjudecatarul licitației are obligația ca până la data semnării contractului de superficie să constituie în favoarea Municipiului Brăila echivalentul prețului superficiei plătibil pentru un an.

Prețul de pornire la licitatie este de 2,71 lei/mp/an, iar pasul de licitație este de 5% din valoarea prețului de pornire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.