Proiectul ‘Be smart, be clean!’, finanțat prin programul „Cu apele curate”

Grupul de inițiativă locală Eco Heroes  Brăila desfășoară în perioada februarie-iulie 2023 proiectul ‘Be smart, be clean!’, finanțat prin programul „Cu apele curate”.

Cu ajutorul partenerilor, Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila  și Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” Brăila, proiectul își propune schimbarea comportamentelor de consum în ceea ce privește produsele din material plastic și crearea unei comunități informate și responsabile.

Șase adolescente, 6 lidere care și-au descoperit pasiunea pentru o lume mai curată formează grupul Eco Heroes: Daria Stanciu, Mihaela Dobrilă, Andreea Ștefan, Georgiana Petrescu, Eva Bianu și Andreea Pisică. Aceste eroine vor încerca să schimbe percepțiile sociale ale tinerilor asupra problemei actuale a poluării.

“O schimbare trebuie să vină cu noi, cu generația tânără!  Nu putem avea pretenții să se schimbe lumea dacă singuri nu facem eforturi în modificarea rutinelor și comportamentelor zilnice”declară Daria Stanciu coordonator Eco Heroes.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică în școlile din Brăila „parametrii de potabilitate ai apei sunt necorespunzători” iar elevii afirmă că nu există apă potabilă și coșuri de gunoi în școli. Din cauza lipsei apei potabile, cei 850 de elevi și 60 profesori ai Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila  sunt nevoiți să cumpere apa îmbuteliată la pet, generând minim 910 peturi pe zi și 163.800 peturi pe an, implicit 3.6 tone de plastic.

În zona Colegiului Național Pedagogic ‘“D. P. Perpessicius” Brăila, cei 960 elevi și 80 profesori din pricina absenței coșurilor de gunoi, nu au unde să arunce deșeurile, provocând un perimetru poluat.

Soluțiile propuse în cadrul proiectului sunt: achiziționarea și montarea unui număr de 10 filtre de apă în Colegiul Național ‘Gh. M. Murgoci’, implicit  10  coșuri de gunoi în Colegiul Național Pedagogic D. P. Perpessicius pentru a reduce consumul de plastic și a contribui la  depozitarea corespunzătoare a deșeurilor în cele două instituții de învățământ.

Proiectul ‘Be smart, be clean!’ contribuie activ la conștientizarea importanței protejării naturii și la promovarea alternativelor la plastic prin intermediul campaniei de informare si conștientizare „Nu consuma plastic, frate!” ce se va desfășura în săptămâna 27-31 martie 2023, la Colegiul Național Pedagogic ‘D. P. Perpessicius’. Prin aceste ateliere de educație ecologică la care vor participa 120 de elevi din cadrul claselor primare, cele 6 adolescente împreună cu partenerii și alți voluntari vor ajuta la formarea unei noi generatii de tineri informați și prudenți.

La aceste ateliere se va folosi boardgame-ul „Nu consuma plastic, frate!”, un board game folosit ca instrument de educație ecologică , iar jocurile vor rămâne la clase și vor putea fi utilizate pe termen lung în cadrul actului educațional.

Proiectul ‘Be smart, be clean!  face parte din programul Cu Apele Curate și reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.