Reconstituirea ”bătăliei” de la Gemenele din 28 august 1944

Duminică, 1 septembrie 2019, cu ocazie aniversării a 126 de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, Inspectoratele de Jandarmi Judeţean Brăila şi Galaţi au pregătit un eveniment inedit şi unic în judeţul Brăila. Pentru celebrarea acestei zile importante pentru jandarmerie a fost organizat un ceremonial militar în comuna Gemenele, la Monumentul Eroilor (zona bisericii), în apropiere de locul unde pe 28 august 1944 s-a dus o bătălie între armatele germane și jandarmeria Română.

La ora 11.00 a început evenimentul la care au participat comandaţi celor două inspetorate de jandarmi, comandantul IPJ Brăila, comandantul garnizoanei Brăila, inspetorul șef adjunct al ISU Dunărea, oficialităţi locale, dar şi sute de locuitori ai comunei Gemenele.

Locotenentul Sorin Neftode a trecut în revistă o scurtă istorie a luptei de la gemenele, din 28 august 1944, după care a urmat serviciul religios și discursurile oficialităților, care apoi au depus coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor din Gemenele.

Ansamblul folcloric al comunei Gemenele a ținut un moment artistic de aproximativ 15 minute, iar primarul comunei a primit din partea inspectorilor șefi ai jandarmeriei din Brăila și Galați o diplomă. Parohia Gemenele a oferit membrilor ansamblului folcloric preum și altor copii prezenți la eveniment pungi cu fructe, dulciuri și băuturi răcoritoare.

Momentul mult așteptat a fost cel în care au fost reconstituite luptele purtate în data de 28 august 1944 în comuna Gemenele, între jandarmii români şi trupele germane. “Bătălia” s-a purtat pe locul unde a fost pe vremuri postul de jandarmi în comună, iar acum este căminul cultural. Evenimentul a fost unul spectaculos, cu muniţie de manevră folosită din plin şi cu o apariţie inedită, o motocicletă cu ataş de tipul celor folosite în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial de militarii germani. ”Bătălia” s-a încheiat în aplauzele celor prezenți, care au salutat astfel respingerea atacului german de către soldații români.

Evenimentul s-a încheiat cu o parada militară a jandarmilor și a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.