Săptămână plină de activități pentru polițiștii brăileni

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila desfășoară în perioada 27 februarie-03 martie 2023, activități susținute în domeniul prevenirii infracționalității, în unitățile de învățământ brăilene cu ocazia  săptămânii ”Școala altfel”.

Demersurile preventive sunt desfășurate de polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și sunt structurate în baza priorităților de intervenție preventivă ale Poliției Române din acest an, după cum urmează: Prevenirea victimizarii minorilor prin: agresiuni sexuale, discriminare (Proiect Național- Fără discriminare), accidente rutiere (Școala Siguranței Tedi), trafic de persoane; Prevenirea criminalității informatice, cu accent pe: pornografia infantilă, cyberbullying (Campania Siguranța online).

Activitățile se desfășoară atât în unitățile de învățământ din mediul urban cât și din mediul rural, printre acestea numărându-se: Școala Gimnazială ,,Radu Tudoran, Școala Gimnazială ,,Ion Băncilă,, Școala Gimnazială ,,A.I.Cuza,,  Grădinița nr. 50 și Școala Gimnazială din comuna Unirea.

  • Prevenirea agresiunilor de natură sexuală

Oamenii legii informează elevii de gimnaziu cu privire la agresiunile de natură sexuală la care ar putea fi supuși pe stradă, la școală, la petreceri, în mediul online, în locuințele prietenilor sau chiar acasă la ei. Copiii primesc informații despre tipurile de agresiuni sexuale, factorii favorizanți ai acestora și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victime, inclusiv sfaturi privind siguranța online. Totodată, este discutată  importanța raportării cât mai rapide a abuzurilor și modalitățile în care se poate face acest lucru, fiind promovată și linia europeană de asistenţă pentru copii, 116111.

  • Prevenirea discriminării

Activitățile îmbină informațiile teoretice cu prezentarea de materiale video și cu jocurile de grup, toate având menirea de a-i face pe cei mici să înțeleagă formele de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.  Totodată, va fi abordată tema bullying-ului, fiind discutată legătura dintre acest fenomen și discriminare și oferite recomandări pentru toate categoriile de persoane implicate (autori victime și martori).

  • Siguranța rutieră

În cadrul activităților, polițiștii vor aborda subiecte și vor adresa recomandări cu privire la importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, modalități de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, modalități de prevenire a disparițiilor în rândul minorilor, siguranța personală și siguranța pe internet. Elevii vor fi angrenați și în activități practice, respectiv jocuri cu caracter educativ, specifice vârstei.

  • Siguranța online și prevenirea traficului de persoane

Conştientizarea elevilor cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale prietenilor cunoscuţi doar prin intermediul Internetului, ale postării de date cu caracter personal pe site-uri de socializare sau ale traficului de persoane, în particular. Elevelor le vor fi prezentate aspecte precum: ce presupune traficul de persoane, sub ce forme se poate manifesta, cine poate fi victimă şi le vor fi oferite sfaturi pentru evitarea pericolului de a fi traficate. De asemenea, poliţiştii le vor explica tinerelor fete noţiunea de exploatare sexuală, le vor prezenta modalităţile prin care ar putea fi ademenite în reţele de prostituţie, etapele prin care o persoană devine victimă a traficului de fiinţe umane şi consecinţele acestui lucru. Pornind de la legătura dintre internet şi traficul de fiinţe umane, elevele vor putea identifica, împreună cu poliţiştii, care sunt avantajele oferite de mediul virtual, dar şi dezavantajele utilizării imprudente a Internetului.

Prevenirea victimizării minorilor reprezintă o prioritate pentru polițiștii de prevenire brăileni, activitățile informativ-preventive desfășurându-se atât în instituțiile de învățământ cât și în zonele intens circulate de adolescenți.

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.