Siguranța în școli, prioritate a polițiștilor brăileni

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, Poliția Locală și Inspectoratul Școlar Județean Brăila, sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Brăila, acționează permanent pentru creșterea siguranței în școli.

În acest context, la nivelul județului Brăila este întocmit, în fiecare în an școlar, Planul Teritorial de Acţiune pentru Creșterea Gradului de Siguranță al Elevilor și Personalului Didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, instituțiile responsabile participă activ la consolidarea unui climat de siguranță în mediul școlar, bazat pe protejarea și informarea corectă, atât pentru a contribui la educarea tinerelor generații, cât și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale populației ca școala să reprezinte un mediu prin excelență dedicat studiului și educației, protejat de violență sau alte forme de criminalitate.

În contextul ultimelor incidente petrecute în zonele de interes, în perioada 27 ianuarie- 26 februarie, polițiștii, în colaborare cu jandarmii și polițiștii locali, au intensificat activitățile desfășurate pe această linie.

În perioada analizată, pe raza întregului județ, au acționat, zilnic, 88 de forţe de ordine publică, dintre care 27 de polițiști, 11 jandarmi și 16 polițiști locali.

Media zilnică a patrulelor care au acţionat în zona adiacentă şcolilor a fost de 38 de patrule, din care 19 în mediul urban şi 19 în mediul rural.

Au fost incluse unităţile de învăţământ identificate cu grad sporit de risc, în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, ca punct obligatoriu de staţionare şi în trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la/de la cursuri.

Forțele participante au efectuat 211 activități pe raza de competenţă, din care 112 în mediul urban și 99 în mediul rural, scopul fiind acela de a combate fenomenul contravenţional şi penal sub toate aspectele și de a descuraja comiterea unor astfel de fapte antisociale.

Dintre activităţile preventive desfăşurate 111 au constat în susţinerea de sesiuni de informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la consecinţele săvârşirii de fapte ilegale şi diseminarea de materiale informativ-preventive în acest sens.

La acest tip ce activități au fost avute în vedere, în mod deosebit, teme precum prevenirea infracţiunilor asupra persoanei, săvârşite cu violenţă şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Totodată, au fost organizate și desfășurate 56 de acțiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar prin verificarea barurilor şi a cafenelelor în vederea depistării elevilor care lipsesc nemotivat de la orele de curs, cu această ocazie fiind depistați 22 de elevi care lipseau nejustificat.

De asemenea, polițiștii au efectuat peste 100 de instruiri și pe linie rutieră și au verificat modul în care sunt puse în aplicare regulamentele de ordine interioară ale școlilor. 

În ultimele 30 de zile au fost constatate 42 de contravenții, pentru care au fost aplicate amenzi, în valoare totală de peste 13.000 de lei, dintre care 19 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 14 conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, şi 9 la alte acte normative.

”Pentru a  reuși să ne atingem principalele obiective propuse, și anume acelea de a preveni şi combate faptele antisociale comise în incinta sau în zonele adiacente unităților de învâtământ, facem apel la sprijinul populației, cu precădere al părinților și cadrelor didactice, de a nu întârzia să ne aducă la cunoștință orice informație sau eveniment care indică producerea, pe viitor, a unor fapte de natură penală sau contravențională” preizează polițiștii brăileni.   

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.