Troiță și stejari pe locul fostului sat Budișteanu, desființat de comuniști acum 50 de ani

Troita si stejari pe locul fostului sat Budișteanu, desființat de comuniști acum 50 de ani
Troita si stejari pe locul fostului sat Budișteanu, desființat de comuniști acum 50 de ani

Satul Filiu, numit și Budișteanu, care datează din jurul anului 1820, a fost desființat la începutul anilor 1970. Toți locuitorii satului au plecat în Ianca sau la Brăila, unde s-au stabilit. La sfârșitul secolului al XIX-lea Budișteanu era reședința unei comune aflată în plasa Balta, formată din satul Filiu și Lișcotanca – Sat Noieni, precum și târla Lișcoteanca-Cărămidari, cu o populație de 1108 locuitori.

Reședința de comună avea o biserică ortodoxă zidită în 1845 de clucerul Ioniță Budișteanu, apoi școala înființată în 1858. După reformele lui Cuza a devenit sediul de comună. De la întemeierea sa și până 1969-1970, ani în care dispare de pe harta comunei Bordei Verde de care aparținea. Satul a fost distrus, poate ca un blestem, în această jumătate de secol de trei ori.

Satul a fost distrus de bombardamentele din ambele războaie mondiale, fiind în calea frontului, iar ultima dată, de desele revărsări ale râului Călmățuiu,dar mai ales de politica regimului comunist, de dezafectarea satelor și comasarea acestora în jurul unor mari centre de comună ca Ianca sau municipiul Brăila.

Astfel, în orașul Ianca există o stradă a budiștenilor, oameni harnici și pricepuți, iar în municipiul Brăila pe cei mai mulți îi găsim în cartierele Radu Negru, Chercea și Brăilița.

Pe fosta vatră a satului mai există doar ruinele bisericii și cimitirul cu crucile celor care au locuit și au murit în sat înainte de 1970.

În vara anului trecut, inginerul Brânză Octavian, acum stabilit în Franța, și economistul Mușat Ionel, stabilit în Brăila, au hotărât să construiască, pe singurul loc liber din fosta vatră a satului, pe locul cimitirului satului, o Troiță, chiar din fostele cruci ,,căzute la pământ”.

Vineri 29 martie 2019, la inițiativa Muzeului IANCA, în parteneriat cu Primăria Bordei Verde și Ocolul Silvic Ianca, împreună cu elevii din clasa a IV-a A de la Liceul Teoretic ,,Constantin Angelescu” din Ianca, coordonați de profesor învățător Mădălina Boboc, elevi ai căror bunici și străbunici au fost strămutați din satul Budișteanu în orașul Ianca, locuind în prezent pe strada Budișteni din oraș, alături de elevii Școlii Gimnaziale Bordei Verde, îndrumați de doamna director Mariana Bordea, au hotărât să planteze în acest areal din jurul Troiței, ”stejari pentru eroi”.

Materialul săditor și asistența de specialitate a fost asigurată de către inginer Ion Chira, însoțit de doi pădurari și câțiva muncitori din zonă, de la Ocolul Silvic Ianca. Coordonatori ai întregii activități au fost primarul comunei Bordei-Verde, Dumitru Rotaru și profesor Ion M. Bărbuceanu, directorul Muzeului Ianca.

”Prin activitatea desfășurată și prin depănarea istoriei satului, partenerii micului proiect au vrut să lase tinerei generații, nu numai istoria locului, dar mai ales, veșnicia lui.
În vara acestui an, la 15 august când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, inițiatorii Troiței și-au dorit să aducă un omagiu și să aprindă o lumânare la Troiță în amintirea străbunilor acestor locuri, ocazie a întâlnirii fiilor satului” a spus Octavian Brânză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.