Un bărbat din Victoria a mâncat-o pe Emilia și a dat resturile la câine

Societatea Ornitologică Română (SOR) a semnalat, joi, dispariţia celei de-a treia din cele zece exemplare de gâscă cu gât roşu monitorizate de ornitologi în cadrul unui proiect european, resturi din aceasta fiind găsite într-o gospodărie din comuna Victoria, judeţul Brăila.

Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai ameninţate specii la nivel global, cuibăreşte în zona arctică a Rusiei şi iernează de-a lungul coastelor nordice şi vestice ale Mării Negre, iar în contextul existenţei unor lacune în cunoaşterea locurilor de cuibărit ornitologii au decis monitorizarea a zece exemplare.

Din decembrie până acum, au fost pierdute trei exemplare cu emiţător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită joi, 16 ianuarie 2020, în curtea unui sătean din Victoria, judeţul Brăila. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date la câine. Lângă bucăţi din ea, emiţătorul şi inele ornitologice aplicate de specialiştii din proiectul Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu, conform reprezentanţilor SOR într-o postare pe pagina de Facebook a organizaţiei.

Biologii și autoritățile au putut vedea prin satelit cum a ajuns gâsca cu gât roșu Emilia în curtea bărbatului din comuna brăileană Victoria.

Alături de biologi, la ora 12:00, polițiștii au fost sesizați de către un angajat din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Brăila, cu privire la faptul că pe raza localității Victoria s-ar fi comis o faptă de braconaj cinegetic.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că pe terenul unui bărbat din comuna Victoria, în vârstă de 52 de ani, se află resturi ce provin de la o pasăre. Terenul respectiv nu este împrejmuit cu gard, iar în prezent este folosit pentru depozitarea hranei de animale. Bărbatul nu deține calitatea de vânător și nu este deținător legal de armă de vânătoare.

În continuare, se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și dacă se întrunesc elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

Din păcate, a pierde trei din zece păsări cu transmiţător este extrem de îngrijorător„, au mai scris reprezentanţii SOR.

În luna decembrie a anului trecut, semnalul primit de la transmiţătorul unui alt exemplar de gâscă cu gât roşu a încetat în apropiere de Balta Albă, iar pe data de 4 ianuarie ornitologii au găsit emiţătorul de la un alt exemplar pe un teren agricol. În acest ultim caz, reprezentanţii SOR cred că pasărea trăieşte.

sursa foto: https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.