Un nou mural a fost inaugurat în Brăila în cadrul proiectului „Capsule de Teatru și Deșteptări” marca Ideo Ideis

În perioada 24 – 29 octombrie adolescenții din Brăila au participat la o serie de ateliere de dezvoltare personală prin teatru, dans și mentorat desfășurate în cadrul proiectului „Capsule de Teatru și Deșteptări”, organizat de Asociația T.E.T Alexandria, responsabilă în ultimii 17 ani de fenomenul Ideo Ideis.

Experiența de educație alternativă propusă de Ideo Ideis a debutat cu atelierul In a Relationship unde psihoterapeutul Silvia Guță le-a oferit adolescenților participanți o mai bună înțelegere asupra relației de cuplu, a cauzelor pentru care oamenii pot deveni violenți, efectele abuzului și ce instrumente au la îndemână pentru a se proteja când acesta se manifestă în relație.. Activitățile de dezvoltare personală au continuat prin intermediul atelierelor de teatru și dans conduse de actrița Sabina Brândușe și coregrafa Raluca Zețu.

„M-ați ajutat să mă dezvolt, să fiu mai deschisă cu mine, dar și cu ceilalți, așadar sper să reveniți în orașul nostru”, „Pot sa mărturisesc că prin această Capsulă s-a contribuit la viitorul eu. Un om mai încrezător, mai bun, mai puternic!” sau „M-am simțit fantastic, a fost una dintre cele mai bune decizii ale mele faptul că am ales să mă înscriu în proiect.” sunt doar câteva dintre cuvintele pe care liceenii le-au lăsat scrise organizatorilor la finalul celor 6 zile de ateliere și experiențe propuse.

Duminică, 30 octombrie, comunitatea din Brăila a fost martora inaugurării picturii murale „Femeie în bătaia vântului”, realizată de artista Maria Zurbagiu, în zona Esplanadei, lângă amfiteatrul de pe Faleza Dunării Brăila, ca o concluzie a experienței celor 6 zile și o mărturie vie a forței regenerării urbane prin cultură. Muralul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila.

„Personajul ilustrat este nimeni alta decât Chira Chiralina, o legendă a orașului și un fel de piatră de temelie metaforică a Brăilei. Muralul vorbește despre condiția femeii în societate, unde regăsim aceleași probleme ca acum 100 de ani: obiectificare, agresiune, blamarea victimei. Lucrarea este un semnal de alarmă, o încercare de a reaminti trecătorilor că violența împotriva femeilor trebuie să înceteze. Clădirea teatrului Maria Filotti, un alt simbol al orașului, îi acoperă ochii, pentru a-i ascunde frumusețea de privirile trecătorilor, la fel cum femeile sunt sfătuite să-și acopere trupurile pentru a nu mai ispiti. Subiectele lucrărilor mele din ultima perioada au avut, în spatele ilustrațiilor colorate, mesaje politice și sociale, semnale de alarmă pentru societatea noastră – e felul meu de a protesta.”, a declarat Maria Zurbagiu, care semnează mai multe murale în cadrul inițiativelor Ideo Ideis.

Povestind despre complexitatea realizării unei picturi stradale, Maria a mai adăugat: „Crearea unei lucrări de genul acesta începe cu mult înainte ca pensula să atingă peretele. Are nevoie de un concept, de schițe, alegerea unei palete cromatice potrivite temei, aprobări, liste cu necesar tehnic, o grămadă de detalii. Abia când acestea sunt gata se proiectează schița pe perete și se începe treaba. Iar în câteva zile rămâne în urma artistului un mural ce devine de multe ori un nou punct de reper pentru localnici și o zonă de atracție pentru turiști.”

Prin inaugurarea unui nou mural, orașul Brăila își îmbogățește astfel colecția de artă stradală dezvoltată în ultimii ani și se aliniază unui trend ascendent în multe orașe europene. Importanța artei stradale nu este doar culturală, cât și socială – promovează diversitatea, creativitatea și exprimarea liberă. În plus, în timp, ajută la conturarea identității comunității pe care o reprezintă.

Brăila este al 4-lea oraș în care Capsulele de Teatru și Deșteptări au ajuns anul acesta la adolescenții între 14 – 19 ani. Experiența de explorare prin artă propusă de Ideo Ideis va ajunge anul viitor în mai multe orașe din țară.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.