Ziua Unirii sărbătorită cu puțini participanți la Brăila

Astăzi, puțin înainte de ora 11.00, în fața statuii cu bustul lui Al. I. Cuza din Brăila, au început manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Unite. După salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul județului Brăila și comandantul Flotilei Fluviale Brăila, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a urmat intonarea imnului național, apoi serviciul religios oficiat de un sobor de preoți.

Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei a evocat momentul „24 Ianuarie 1859”. 

”Marcăm astăzi 163 de ani de la Mica Unire, așa cum ne este tuturor cunoscută, moment de grație în care România a prins contur.

Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică trebuie să constituie prilej de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri: Alexandru – Ioan Cuza,  Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu, dar și artizanii și susținătorii necunoscuți: țărani, moșieri și răzeși.

Reper istoric care a dat startul modernizării României ca țară, 24 ianuarie 1859  a însemnat mai mult decât desfiinţarea unei graniţe. Unirea celor două principate române, Moldova și Țara Românească, a demonstrat maturitatea tuturor celor care au participat și au făcut posibil acest act, fiind, de altfel, primul pas al afirmării identității noastre naționale, culturale și etnice. Pentru noi toți, ceea ce s-a realizat în acel moment marcant al istoriei noastre ne-a demonstrat că, uniți putem depăși obstacole care par a fi de netrecut” a spus prefectul.

Evenimentul a continuat cu un scurt moment artistic prezentat de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila și solista Maria Ciocan, precum și de un grup de dansatori de la Ansamblul Pandelașu. Apoi s-a cântat Hora Unirii, fără a se mai prinde în horă puținul public prezent. A urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de Onoare.

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.