Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Școala Gimnazială „Ion Băncilă” Brăila, a organizat joi, 9 mai , la ora 11, la Școala Gimnazială „Ion Băncilă”, o masă rotundă cu tema 9 Mai – Ziua Proclamării Independenței.

 

Coordonatorii evenimentului au fost Viorica Preda, muzeograf, secția „Istorie”, Muzeul Brăilei „Carol I” și Silvia Manea, profesor, Școala Gimnazială „Ion Băncilă” Brăila.

La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a ţării. În faţa Adunării, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe, declara: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…, suntem o naţiune liberă şi independentă”.

Proclamarea independenţei naţionale şi înlăturarea raporturilor de vasalitate s-a făcut prin declararea stării de război între România şi Poarta Otomană. Intrată în război, în primăvara lui 1877, armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin.

Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, la 9 mai 1945, românii aveau să trăiască bucuria capitulării Germaniei şi încheierea ostilităţilor militare pe continentul european. Cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat pentru întreaga planetă pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri incomensurabile. Lungul şi costisitorul război împotriva fascismului a însemnat o perioadă de grea încercare, când acţiunile imperialismului hitlerist ameninţau libertatea şi independenţa multor naţii.

 

Articolul precedentZiua de 9 mai sărbătorită la Brăila
Articolul următorVIDEO: Târgul caritabil ”Nepoți pentru Bunici”, un real succes!