În prima lună a anului 2020, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, împreună cu alte autorităţi având competenţe în domeniu, au descoperit aproximativ 30.000 de bunuri susceptibile a fi contrafăcute, purtând mărci internaţionale protejate.

În prima lună din anul 2020 polițiștii de frontieră au descoperit mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute, după cum urmează:

  • 10.600 articole de vestimentaţie;
  • 5.300 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 960 bucăţi jucării;
  • 8.500 perechi încălțăminte;
  • 380 articole marochinărie;
  • 3.700 alte produse

În aceeaşi perioadă din anul 2019, au fost descoperite peste 1.100 de articole de vestimentaţie, 585 perechi încălţăminte şi 757 produse cosmetice şi de parfumerie, constatându-se în luna ianuarie din acest an o creştere substanţială la toate categoriile mai sus-menţionate.

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă. Cele mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale, însă dacă ele ar fi fost comercializate ca produse originale ar fi valorat peste 6.000.000 lei.

În toate cazurile,  poliţiştii de frontieră au depistat 95 de persoane – cetăţeni turci, români şi bulgari – care au încercat să introducă ilegal în ţară produsele contrafăcute și se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul precedent47 de pachete de canabis depistate în rezervorul mașinii
Articolul următorIncendiu la un punct termic dezafectat din cartierul Obor