Aproximativ 5000 de copii, bolnavi de cancer, în România! Ministerul Sănătății, acuzat că le compromite tratamentul!

 

Potrivit unui document emis de Comisia de Oncohematologie pediatrică a Ministerului Sănătăţii, din 10 iunie 2019, înaintat Direcţiei de Asistenţă Medicală din acelaşi minister, şi, prin el, reprezentanţi ai unor centre de oncopediatrie din toată ţara cer rezolvarea unei boli cronice a sistemului. ”Suntem unde eram în 2013, în timpul crizei citostaticelor, doar că între timp au dobândit şi mai puternic obiceiul ăsta de a minţi că avem de toate. Puţini medici ies în faţă să spună adevărul”, arată Monica Althamer, navigator pacienţi şi unul dintre voluntarii care aduc în ţară citostaticele care lipsesc.

În cel puţin 25% dintre cancerele pediatrice, tratamentul este compromis .

Minciună sau ignoranță? Cum poate fi catalogată poziția oficială a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, față de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer? Când în șase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din țară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu citostatice, cum poți, oare, să convingi familiile copiilor  diagnosticați cu această cumplită boală că pot spera?”, întreabă deputatul liberal Antoneta Ioniță.

Două din medicamente, Cytarabinum şi Metotrexat (cu administrare intrarahidiană) nici măcar nu există pe piaţă. Sunt medicamentele prin care se previne apariţia de complicaţii asupra sistemului nervos central la copiii cu leucemie.

Ministrul Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio informare despre absența vreunui medicament. Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai 2019  într-o ședință la care au participat și toți șefii de secții de oncologie pediatrică din țară, a constatat absența mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanțarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziționa anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătății nu le-a stabilit prețul. Membrii comisiei au atras atenția că, din cauza imposibilității unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat.

Toate acestea, precum și multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcția Generală de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății. Documentul a fost înregistrat la minister, pe 10 iunie 2019. După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor și pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiți vinovați că nu cer citostaticele”, a declarat deputatul PNL.

Sorina Pintea a declarat că are cunoștință de faptul că există probleme la nivelul unor unități sanitare în asigurarea citostaticelor, însă că Ministerul Sănătății nu poate demara achiziții în lipsa unor date legate de cantitățile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Ori doamna ministru nu a fost informată despre adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare și nepăsarea din Ministerul Sănătății, ori știe și refuză să recunoască realitatea, așa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viața celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătății le compromite tratamentul și a căror speranță se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente”, spune Antoneta Ioniță, deputat PNL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.