Scrisoare deschisă a Asociației Pescarilor Sportivi Brăila cu privire la poluarea de pe canalul de aducțiune de la Termocentrala Chiscani

Asociația Pescarilor Sportivi Brăila a depus la Prefectura Brăila, Garda de Mediu și Consiliul Județean Brăila, o adresa prin care atrage atenția autorităților asupra poluării cu ulei a unei porțiuni însemnate a canalului de aducțiune al Termocentralei de la Chiscani. Poluarea s-a produs în urma unui incident întâmplat la începutul acestei luni și care nu s-a rezolvat nici până în prezent.

La data de 6 iunie, pe canalul aducțiune de la Termocentrala de la Chiscani, a apărut o pată de ulei. Garda de Mediu au luat măsuri de protecție și au pus absorbante care să limiteze zona. Poluare din canalul de aducțiune care se vărsa în Dunăre se pare că a provenit de la uleiul de la un transformator al Termocentralei de la Chiscani.

Deși în presă au apărut unele informații despre acest incident și, deși autoritățile au anunțat că situația este sub control și că pata de ulei urmează a fi neutralizată, realitatea de la fața locului este cu totul alta, astăzi, 20 iunie.
După cum se vede în fotografiile anexate, pata de ulei s-a întins pe aproape toată suprafața canalului, iar vegetația de pe mal este impregnată cu ulei. În plus, în zonă persistă un miros specific, irespirabil. Deocamdată nu este clar care va fi impactul acestui accident ecologic asupra faunei și florei din perimetrul respectiv.
Dorim să menționăm că pentru Asociația noastră (și credem, nu doar pentru noi), acest canal are o semnificație deosebită, ca loc de recreere, de pescuit și petrecut timp în natură. Amintim și faptul că Asociația noastră a realizat în cursul anilor trecuți 2 evenimente aici: o acțiune de ecologizare a malurilor acestui canal cu participarea a 35 de copii de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, dar și un concurs de pescuit sportiv” se arată în adresa transmisă de Asociația Pescarilor Sportivi Brăila.

Având în vedere aspectele semnalate, membrii Asociației solicită autorităților să răspundă la următoarele întrebări:

  • Care sunt rezultatele investigației cu privire la apariția acestui incident și cine poartă responsabilitatea producerii lui? Au fost acordate sancțiuni cu privire la aceasta?
  • Ce demersuri au făcut autoritățile responsabile pentru remedierea acestei situații și de ce nici astăzi, la 2 săptămâni de la incident, canalul nu a fost curațat integral? Ce autoritate este responsabilă cu curățarea acestui canal?

În conferința de presă de săptămâna trecută, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir a spus că situația a fost atât de gravă încât s-a discutat chiar despre întreruperea furnizării apei potabile în municipiu, dar că în cele din urmă s-a putut interveni pentru ca pata de ulei să fie neutralizată și să nu mai fie nevoie de o astfel de măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.