În cadrul ultimei ședințe a CLM, consilierii au adus în discuție problema iluminatului public. Mai precis, în fiecare seară, timp de aproximativ jumătate de oră, Brăila este în beznă, până când este activat iluminatul public. Același lucru se întâmplă și dimineața, când corpurile de iluminat sunt stinse mult prea devreme.
“Sunt 20 de minute la apusul soarelui şi 20 de minute la răsărit când oraşul este în beznă. Chiar este o problemă ireductibilă. Nu putem corecta această problemă? Pentru că legea iluminatului public spune că noi facem acest program. Avem oraşul în beznă 20 de minute în care toată lumea este în pericol, nu se văd pietonii şi se pot produce accidente. Vă rog să corectaţi. Fie cu ”Luxten”, fie în alt mod. Iniţiaţi un proiect de hotărâre să modificăm programul de iluminat”, a atras atenția consilierul PND Bogdan Botea.
Brăilenii au semnalat în nenumărate rânduri această problemă. Nu mai departe de săptămâna trecută, când misiunea de salvare a unui tânăr care amenința că se aruncă de pe un stâlp, a fost îngreunată de vizibilitatea redusă. Într-un final, când s-au aprins becurile, salvatorii au putut să comunice cu tânărul și să-l convingă să coboare.
Primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, a declarat că bugetul cuprinde și montarea unor senzori care să intervină atunci când luminozitatea este scăzută, iar corpurile de iluminat să se aprindă automat.
“Am discutat de multe ori despre acest lucru şi am luat şi măsurile. În bugetul pe anul în curs au fost prevăzuţi senzori de luminozitate pentru ca iluminatul public în Municipiul Brăila să nu se mai aprindă la o oră programată, ci în funcţie de intensitatea luminoasă. Aşteptăm ca ”Luxten” să finalizeze montarea ultimelor corpuri de iluminat. Le-au schimbat şi pe cele din zona catedralei. Mai au destul de puţine, iar la final vor monta şi aceşti senzori pe care noi i-am prins în buget. Şi atunci nu vom mai avea situaţii în care iluminatul public să fie aprins când afară este zi sau când e înserat de câteva minute. Oricum, nu sunt 20 minute cum spuneţi dumneavoastră. Sunt, de regulă, 5-6 minute. Dar când avem o zi cu nor, într-adevăr ajungem şi la aceste perioade de timp. Ca să nu mai avem astfel de situaţii cea mai bună soluţie este montarea acestor senzori de intensitate luminoasă. Atunci nu o să mai depindem de o oră anume. Acum aprinderea se face în baza unei programări”, a răspuns primarul Marian Dragomir.
Șoferii sunt cei care aduc cele mai multe reclamații vis-a-vis de această întârziere a iluminatului public. Aceștia spun că este foarte dificil să sesizezi un pieton, mai ales dacă acesta traversează necorspunzător, în condițiile în care nu există iluminat public.