În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi, a fost prezentată o informare asupra acţiunilor care au fost desfăşurate de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila în vederea respectării prevederilor legale la comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale din anul 2021.

În conformitate cu programul de control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, aferent trimestrului II al anului 2021, în perioada 14.04 – 30.04.2021 Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila a desfäsurat o acțiune ternaticä de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, si modul de etichetare, prezentare publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice särbätorilor pascale (carne preambalatä, ouä, vopsea de ouä, ciocolatä si produse din cacao, tablete și figurine pe bazä de cacao și gräsimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pascä, chec, fursecuri), vin. Controlul s-a desfäșurat în rețeaua de comercializare și distribuție.

Au fost controlați 9 operatori economici atât din mediul urban cât și din mediul rural, din care la 7 operatori economici au fost constatate abateri. Au fost ccntrolate 254 kg produse alimentare, din care 47 kg în valoare totalä de 1.012 lei, au fost cu abateri.

”Printre abaterile constatate, se pot enumera comercializare produse alimentare în afara termenului de valabilitate acordat de producätor. Astfel, diverse preparate din carne, salam de varä, snițel din piept de pui, tobä, kaizer afumat, în cantitate de 12 kg și valoare 280 lei aveau termenul de valabilitate expirat. De asemenea, diverse tabiete ciocolatä, figurine pe bazä de cacao, ciocolatä, turtä dulce, ciocolatä cu alune, bomboane fondante preambalate, chipsu-uri, diverse croisant-uri pe bazä de unt, cacao, în canditate totală de 19 kg și valoare de 464 lei aveau termenul de valabilitate depășit” a spus Daniela Adeline Gorgan, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila

Totodată, în urma controalelor, au fost constatate abateri de informare la comercializarea de preparate din carne cu +10% gratis, și la cornercializarea de produse de patiserie, cum ar fi fursecuri färä elemente de identificare din care sä reiasä denumirea produsului, denumirea producätorului, termen de valabilitate, ingrediente, condiții de pästrare, gramaj; cornulete cu rahat/gem, pentru care nu se precizeazä procentul de rahat/gem, deși în denumirea produsului este evidențiatä aceastä caracteristicä calitativä.

”Operatorul economic producätor este obligat conform Regulamentului European nr. 1169/2011, sä mentioneze în lista ingredientelor procentul din ingredientul specificat în denumirea produsului” a precizat Daniela Adeline Gorgan.

Totodată, au fost depistate la cornercializare aripi pui congelate cu informații netraduse în limba română privind denumirea producätorului, termen de valabilitate, condiții de pästrare, gramaj, starea termicä și unele avertismente precum „a nu se recongela dupä decongelare”, cornercializarea de ouå cu elemente de identificare incomplete privind clasa de calitate și categoria de greutate, precum și cornercializare vopsea de ouä fără a avea afișat în mod vizibil prețul/buc.

Au fost controlați 105 litri diverse soiuri de vin, färä abateri de informare și cornercializare.

Față de abaterile constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totalä de 50.000 lei, din care 9 avertismente.

Au fost oprite temporar de la comercializare 16 kg produse alimentare, în valoare totalä de 268 lei și au fost oprite definitiv de la cornercializare si scoase din circuitul consumului uman 31 kg produse alimentare, în valoare totalä de 744 lei, produse cu termen de valabilitate expirat si cu modificäri organoleptice.

Sursa: Realitatea de Braila