Centrul de Testări Feroviare Făurei pare că a întrat în vizorul autorităților

Neglijat ani la rând, Centrul de Testări Feroviare Făurei din județul Brăila pare că a întrat în vizorul autorităților. Localitatea Făurei are unul din cele 4 centre de testări feroviare din Europa, printre cele mai mari din lume, care contribuie anual la bugetul de stat cu venituri de 800.000 de euro.

Centrul de Testări Feroviare Făurei continuă să aibă o nevoie acută de modernizare care presupune mărirea capacității de testare ce va avea ca efect și creșterea veniturilor încasate. Acesta este coordonat de Autoritatea Feroviară Română (AFER) care s-a arătat oarecum interesată de soarta acestuia, spunând recent că și-a propus ca 10% din noul tarif aplicat clienților, adică din 28 de euro pe oră, să fie direcționat mai multor investiții, printre care și modernizarea infrastructurii Centrului de Testare Feroviară Făurei.

Centrul de Testări Feroviare Făurei, a fost construit în 1978, iar în perioada 2003-2008 a trecut printr-un amplu program de modernizare prin accesarea de fonduri europene. În prezent există posibilitatea de a efectua încercări dinamice ale vehiculelor feroviare cu viteza maximă de 200 km/h.

Probele, încercările și testele care pot fi realizate în cadrul Centrului de Testări Feroviare Făurei respectă condițiile stipulate în Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate şi alte documente tehnice de referinţă specifice domeniului feroviar, fiind obligatorii în procesul certificării de produs și punerii în funcție a materialului rulant sau a altor subsisteme caracteristice sistemului feroviar.

Autoritatea Feroviară Română – AFER, prin capabilităţile existente (Centrul de Testări Feroviare Făurei, Serviciul Laborator Material Rulant şi Serviciul Laborator Infrastructură şi Semnalizare, Secretariatul Ştiinţific), poate oferi pachete de servicii integrate pentru zona de cercetare dar şi pentru zona de efectuare a expertizelor tehnice, probelor, încercărilor şi testelor specifice domeniului feroviar prin suportul unei singure structuri organizatorice specializate şi recunoscute.

Autoritatea Feroviară Română – AFER, participă în parteneriat în trei proiecte cu fonduri europene tip FP – 7 ( SustRail  GA nr.265740, Spartacus  GA nr.313002 si NeTIRail-INFRA nr.636237), în toate cazurile soluţia urmând a fi testată în cadrul Centrului de Testări Feroviare Făurei.

Deși AFER a arătat că ar fi interesată să crească capacitatea de testare a Centrului de Testări Feroviare Făurei care are potențial de top la nivel internațional, până acum acesta s-a ales doar cu promisiuni.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.