Europarlamentarul PSD Corina Crețu a transmis că la Comisia Europeană nu se află nicio documentație referitoare la această investiție.

Fac apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu – Pitești, Pitești – Constanța, podul de la Brăila. Avem bani din Programul Operaţional de Infrastructură Mare, sunt surprinsă că toţi primarii îmi spun că nu sunt bani, dar la CE ultimul proiect sub analiză este metroul Gara de Nord – Otopeni”, a spus europarlamentarul social-democrat.

Liberalii au luat foc la declarația europarlamentarului PSD. Aceștia consideră că autoritățile locale nu vor avea banii necesari pentru construirea podului, dacă nu au cerut finanțare de la Uniunea Europeană.

Adică, am semnat contractul de construire a podului dar nu am depus nicio hârtie la Comisia Europeană pentru a obține finanțarea. Și atunci, cu ce bani să construim? Nu era mai firesc să obținem contractul de finanțare cu bani europeni și după aceea să ne lăudăm? Nu ar fi trebuit ca înainte de a ni se prezenta firma ce a câștigat licitația, să ni se fi spus că, încă, nu avem banii europeni necesari pentru demararea investiției? Nu ar trebui ca în urma acestei dezvăluiri, cineva să fie tras la răspundere pentru dezinformare și incompetență?”, a întrebat deputatul liberal Antoneta Ioniță.

Deputatul liberal consideră că podul peste Dunăre este departe de a fi realizat.

Podul lui ”Tudose este, de fapt, în aceeași fază ca acum câțiva ani: cea a promisiunilor. Brăilenii și gălățenii mai au de așteptat până când vor putea traversa Dunărea pe la Brăila, utilizând ceea ce ar putea fi cea mai mare investiție zonală de după revoluție. Și asta pentru că social-democrații au intrat într-un joc fără reguli și fără logică: un fost premier promite podul, ministrul de finanțe acuză politicienii locali de blocarea investiției, Comisia Europeană ne întreabă unde este proiectul despre care vorbim!”, a declarat deputatul liberal Antoneta Ioniță.

 

Iulian Chiriac: Este inadmisibil ca un om politic să facă astfel de afirmații(…) Sunt demersuri legale pentru orice proiect european. Adică nu îți dă banii înainte și pe urmă tu îi cheltui”

 

De cealaltă parte, administrația județeană condamnă faptul că liberalii se folosesc de orice mijloace pentru a bloca acest proiect, sau pentru a induce false declarații în opinia publică.

Corina Crețu s-a referit probabil la faptul că nu s-a depus partea de decontare. Sunt anumite etape care trebuie urmate. Trebuie să tinem cont că anul acesta trebuie terminată partea efectivă de proiectare. În paralel se fac exproprierile, descărcări de sit arheologic și mutarea de utilități. În momentul în care se vor finaliza aceste lucruri, se vor depune facturile pentru decontare la Comisia Europeană, este foarte simplu. Sunt demersuri legale pentru orice proiect european. Adică nu îți dă banii înainte și pe urmă tu îi cheltui. Cei care se lăudau, că cunosc proiecte europene, habar nu au de nimic, nici măcar de modalitățile de plată și de decontarea unui proiect european”, a declarat Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila.

Iulian Chiriac a explicat faptul că proiectul va fi finanțat după finalizarea lui. Momentan se lucrează la etapele premergătoare.

Podul se face, este în descărcare de sit arheologic, avem un contract semnat, în luna octombrie trebuie să se termine, studiile geo sunt făcute. Nu știu despre ce vorbesc liberalii. Contractul a fost semnat. Acum sunt etapele premergătoare, respectiv – descărcare de sit arheologic s.a.m.d. După ce se finalizează astea, se depun toate pentru a lua banii. Nu poți să iei banii înainte ca să faci ceva. Acest proiect merge mai departe”, a explicat președintele.

Președintele Consiliului Județean a condamnat atitudinea oamenilor politici care, în opinia lui, nu fac altceva decât să manipuleze opinia publică și încearcă să blocheze proiecte, care aduc beneficii județului.

Acest proiect trebuie să meargă mai departe și merge mai departe, cu toate barierele care vin în primul rând de la oamenii politici. Este inadmisibil ca un om politic să facă astfel de afirmații, atât timp cât vorbim de un proiect de infrastructură major pentru județul nostru”, a atras atenția Chiriac.

 

Articolul precedentO persoană încarcerată la Albina! Șoferița care a produs accidentul a intrat pe contrasens
Articolul următor22 septembrie – “Ziua fără mașini”