Deficiențe igienico-sanitare constatate de inspectorii DSP la Spitalul Județean Brăila

Deficiențe igienico-sanitare constatate de inspectorii DSP la Spitalul Județean Brăila
Deficiențe igienico-sanitare constatate de inspectorii DSP la Spitalul Județean Brăila

În urmă cu o lună de zile o echipă de la Direcția de Sănătate Publică Galați a efectuat un control la Spitalul Județean de Urgență Brăila, unde au constatat o serie de nereguli. 

Conform unui raport al echipei de control formată din Inspector sanitar – dr. Onofrei Daniela și Asistent inspector – Ioniță Florin, urmare a controlului efectuat la Spitalul Județean de Urgență Brăila, care are în structură 4 pavilioane (A, B, C, D), s-au constatat următoarele deficiențe igienico-sanitare:

– Toate încăperile secției UPU sunt insalubre, cu pereți, linoleum și uși degradate, și nu se asigura apa caldă curenta. Menționam că în timpul controlului au început lucrările de văruire și reparare a pereților.

– Salonul pentru adulți al secției de spitalizare de zi, cabinetul în care se efectuează infiltrații al secției de recuperare, medicină fizică și balneologie, precum și sala de gips a secției de ortopedie infantilă, nu sunt dotate cu lavoare.

– În secțiile din pavilionul A (neurologie, urologie, chirurgie generală, chirurgie plastică și reparatorie, medicală I, pediatrie I și II, cardiologie, ORL, oftalmologie) și din pavilionul B (hematologie, oncologie, chirurgie generală, ortopedie, ortopedie infantilă, gastroenterologie, medicină intemă și boli cronice ), pavimentele din toate încăperile și de pe coridoare sunt degradate, nefiind acoperite cu materiale lavabile și ușor de dezinfectat, tâmplăria ușilor și ferestrelor este deteriorată, pereții sunt deteriorați, cu flise de faianță căzute. De asemenea, în secțiile din cele două pavilioane nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare și dușuri pentru pacienți. În toate secțiile din pavilionul B depozitarea lenjeriei, a substanțelor dezinfectante, a ustensilelor de curățenie, a deșeurilor, se face în spații improvizate.

– În secțiile chirurgie I și neurologie nu se asigură un număr suficient de frigidere pentru pacienți.

– Acoperișul pavilionului B este deteriorat, astfel încât în plafonul coridorului secției gastroenterologie se infiltrează ape meteorice.

– Unitatea de transfuzie sanguină nu dispune de frigidere omologate pentru depozitarea produselor sanguine labile, centrifugi corespunzatoare, criotuburi pentru seroteca, pipete automate, genți omologate pentru transportul produselor sanguine labile. Au fost recoltate 30 probe de salubritate, 20 de sterilități și 10 probe de aeromicrofloră din blocul operator și secția chirurgie generală I din pavilionul A. 0 probă de apă sterilă recoltată din blocul operator a fost necorespunzătoare, precum și 4 probe de aeromicrofloră recoltate din secția chirurgie, prin prezența gennenilor hemolitici și a fungilor.

Pentru deficiențele constatate s-au formulat următoarele recomandari și s-au luat următoarele măsuri:

  1. Dotarea unității de transfuzie sanguina cu frigidere omologate pentru depozitarea produselor sanguine, cu centrifugi corespunzătoare, genți omologate pentru transportul produselor sanguine, criotuburi pentru seroteca și pipete automate. Termen: 01.09.2019
  2. Dotarea cu lavoare a salonului pentru adulți a secției spitalizare de zi, a cabinetului pentru infiltrații din secția de recuperare, medicină fizică și balneologie, precum și a secției de ortopedie infantilă. Termen: 30 de zile
  3. Asigurarea apei calde curente în UPU și repararea instalațiilor sanitare. Termen: 01.06.2019
  4. Efectuarea lucrărilor de amenajare a tuturor încăperilor din pavilioanele A și B, prin înlocuirea ușilor și ferestrelor, acoperirea pavimentelor cu materiale lavabile și ușor de dezinfectat și achiziționarea de mobilier nou. Termen: 31.12.2019
  5. Achiziționarea de frigidere pentru pacienți în conformitate cu prevederile Ord. MS nr. 914/2006 cu modificările și completările ulterioare. Termen: 01.07.2019
  6. Înlocuirea sistemului de filtrare pentru prepararea apei sterile din blocul operator amplasat în pavilionul A. Termen: 31.12.2019
  7. Reamenajarea secției UPU, asigurarea unui număr corespunzător de grupuri sanitare pentru pacienți în secțiile amplasate în pavilioanele A și B și construirea liftului de legătura dintre secția ATI și spital. Termen: în conformitate cu termenele asumate în programul de conformare al autorizației sanitare de funcționare. Au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 1000 de lei asistenții șefi ai secțiilor ATI și bloc operator pentru reutilizarea materialelor sanitare de unică folosință și neasigurarea apei sterile într-o sală de operație a blocului operator. A fost aplicată o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 5000 de lei Spitalului Județean de Urgență Brăila, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare, de recondiționare și reparare a clădirilor unităților sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.