Deputat Vasile Varga: Cabinetul Orban, decis să aducă România pe drumul corect

Mărirea pensiilor și a salariului minim pe economie, înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, creșterea investițiilor și a fondurilor care ajung la comunitățile locale, acestea sunt doar câteva dintre principalele prevederi pe care Guvernul României, condus de Ludovic Orban, le-a avut în vedere când a construit bugetul pentru 2020. Un guvern care, în premieră în ultimii 30 de ani, își asumă răspunderea pentru Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale, singura soluție pentru ca, până la 31 decembrie 2019, România să aibă buget.

”Avem un buget gândit într-o situaţie critică, după trei ani în care sistemele publice au fost făcute praf, în care instabilitatea legislativă și fiscală a derutat mediul de afaceri și a alungat investitorii. Dacă Guvernul Orban nu-și asuma responsabilitatea, repetam modelul PSD, care avea gata bugetul în martie sau în aprilie și puneam în pericol plățile salariilor din domeniul public, a pensiilor, se blocau investițiile și proiectele pe fonduri europene. E timpul să funcționăm după reguli clare, să avem buget funcțional de la 1 ianuarie,  să terminăm cu toate crizele. Să știm clar ce avem, ce cheltuim. Doar așa putem să le redăm oamenilor încrederea în instituțiilor statului și să ne recăpătăm noi, ca țară, credibilitatea față de partenerii străini și față de potențialii investitori”, explică Vasile Varga, deputat PNL de Brăila. 

Bugetul pentru 2020 conceput de liberali prevede creșterea pensiilor și a salariilor, majorarea cu  4,5% a investițiilor publice și finanțarea marilor proiecte de infrastructură. Guvernul PNL are în vedere o creștere economică de 4,1% și eliminarea risipei de bani publici. Așa că îngheață salariile demnitarilor, va fi redusă subvenția pentru partidele politice, va fi interzis cumulul pensiei și al salariului pentru angajații din sectorul public, nu se vor mai accepta detașări din sectorul privat la stat, vor fi raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice.

Bugetul Cabinetului Orban prevede, pentru 2020, finanțarea unei mese calde pentru toți elevii și a Programul ”Școala după școală, din fonduri europene, creșterea cu 3,8 miliarde de lei a bugetului pentru Sănătate. Tot în creștere va fi și salariul minim pe economie, care va înregistra un salt la 2.230 de lei și se va elimina suprataxarea contractelor part-time, care i-a obligat pe salariați să plătească impozite pe ore de muncă inexistente. Un angajat care muncește patru ore va plăti taxe pentru patru ore, nu pentru opt.

”Va exista și o schimbare de abordare în ceea ce privește alocarea fondurilor către localități. Banii trebuie să servească nevoilor comunităților în care ei au fost produși. Sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale, vor crește la 64%, ceea ce înseamnă că vorbim de 4,5 miliarde lei mai mulți, în timp ce sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor comunelor și orașelor cresc cu 2,76 miliarde lei. Banii vor putea fi folosiți inclusiv pentru  investiții în școli, dar, pe ansamblu, alocările bugetare cresc de la 2,8% din PIB, în 2019, la  3,8% din PIB, și pentru Educație”, explică deputatul Vasile Varga, care spune că ținta PNL este ca, după toți acești ani de haos indus de PSD, oamenii să-și recapete încrederea într-un stat capabil să le asigure stabilitate și bunăstare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.