Deputatul PNL Antoneta Ioniță: ”Analfabetismul funcțional este o realitate care devine tot mai apăsătoare și mai presantă”

Rezultatele simulărilor, chiar dacă sunt în creștere, față de anul precedent, reflectă o realitate sumbră – mai puțin de 4 elevi, din 10, ar promova examenul în condițiile actuale.

Simularea a avut loc în perioada 11-13 martie, având ca scop familiarizarea elevilor cu exigenţele pe care le implică acest examen, respectiv stabilirea şi conştientizarea nivelului real de pregătire în vederea optimizării rezultatelor.

Recentele simulări ale examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională au dat dimensiunea adevăratului dezastru, au pus în fața noastră o oglindă în care trebuie să avem curajul să ne uităm. Doar 53% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat medii de trecere. Ce minune s-ar putea întâmpla până la vară ca aceste procente să se modifice? Ori subiecte mai ușoare, ceea ce înseamnă că ne păcălim, ori mici creșteri ale procentului, în urma acestui semnal de alarmă tras. Să nu ne mințim, însă, dragi colegi: pe fond, aproape 40% dintre copiii României intră la liceu doar pentru că învățământul este obligatoriu, dar notele lor sunt mai mici de 5! Da, analfabetismul funcțional este o realitate care devine tot mai apăsătoare și mai presantă! Pentru că, dacă la acest procent de 53%, adăugăm și constatarea că, dintre cei care au trecut pragul, un sfert au obținut medii între 5 și 6, o să avem tabloul sumbru al realității școlare românești”, a declarat deputatul liberal Antoneta Ioniță, în plenul Camerei Deputaților.

În opt judeţe, rata cumulată de promovare a depăşit 40%: Iaşi (46,4%), Cluj (45,5%), Dolj (43,1%), Brăila (43%), Galaţi (41,9%), Alba (41,3%), Vâlcea (40,5%) şi Suceava (40,2%). De asemenea, în Capitală, 40,4% dintre elevi au reuşit să obţină medii generale mai mari sau egale cu 6.

La simularea pentru Bacalaureat, rata cumulată de promovare, la clasele a XI-a și a XII-a, a fost de 36,8%, iar ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea trece ușor de 42%. Nu vă îngrijorează că  aproape 40% dintre elevii de clasa a VIII-a nu pot obține un 5 la matematică și că mai bine de 30% dintre ei nu trec de evaluarea la limba română? Nu vă îngrijorează că mai bine de 30% dintre absolvenții de clasa a XII-a nu pot obține un 5 la limba și literatura țării lor? Mă tem că începem să vorbim nu doar despre analfabetismul funcțional, ci și despre un analfabetism real, cauzat de o școală românească tot mai eterogenă, mai lipsită de predictibilitate și de coerență”, a atras atenția deputatul Antoneta Ioniță.

Ministerul Educaţiei Naţionale arată, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că analiza rezultatelor înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat relevă o rată cumulată de promovare (clasa a XI-a şi clasa a XII-a) de 36,88%, în creştere cu 0,36% faţă de anul trecut (36,52%).

Mă tem că lucrurile nu se opresc aici. Deja, de câteva zile, aud din nou, cuvântul ”reformă”, din gura unui ministru care a lăsat România fără școli profesionale și de meserii! Deja vorbim de un învățământ de 13 clase, de modificarea bacalaureatului și de cine mai știe ce abrambureli! Joaca de-a educația continuă în același mod iresponsabil cu care PSD-ul ne-a obișnuit. Numai că pe fiecare dintre noi ar trebui să ne preocupe soarta copiilor noștri, ce fel de indivizi modelează școala românească, ce abilități le dezvoltă, ce cunoștințe le imprimă? Cât de actual mai este învățământul românesc, cât de racordat este el la nevoile unei lumi globalizate, aflate într-o dinamică fără precedent? Ce șanse dăm acestor copii și tineri și ce șanse dăm, de fapt, României? Pentru că, stimați colegi, mă tem că tot acest joc nu face decât să condamne viitorul României”, a atras atenția deputatul liberal, Antoneta Ioniță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.