Deputatul PNL Antoneta Ioniță consideră că pacienții din Brăila trebuie să aibă acces la servicii medicale gratuite din cabinetele private

Accesul locuitorilor din județul Brăila la servicii medicale gratuite în sistemul privat este îngrădit la acest moment, este concluzia la care a ajuns deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, care a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să remedieze situația.

Parlamentarul brăilean a pornit de la un caz concret, cel al Complexul medical ”Veneția”, un spital privat din Brăila, destinat bolnavilor cronici. Complexul medical ”Veneția” are în dotare secții de oncologie, geriatrie, medicină paliativă, precum și secții de recuperare neurologică, ortopedie și recuperare respiratorie.

Clinica reprezintă o investiție privată de peste tei milioane de euro, la care pacienții brăileni nu au, însă, acces decât contracost, din cauza refuzurilor repetate ale Casei de Asigurări de Sănătate de a încheia contract de decontare a tuturor serviciilor medicale.

În condițiile în care populația municipiului și județului Brăila este îmbătrânită și are venituri medii nete sub 1.800 de lei, este evident că exact persoanele care ar trebui să beneficieze de servicii de recuperare și boli cronice nu au posibilitatea de a-și achita pachetele de tratament. Toată lumea știe că Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Brăila este supra-aglomerată, că pacienții stau câte doi în pat, iar în acest timp, paturile din clinica privată, unde condițiile hoteliere și de tratament sunt de ultimă generație, rămân nefolosite. Este inacceptabil că, în timp ce la clinica privată există un laborator de imagistică dotat cu computer tomograf, în cazul defectării computer-tomografului de la SJU Brăila, pacienții sunt direcționați și puși pe drumuri către spitalul din Galați, deși ar putea să beneficieze de analize în orașul lor”, spune Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean consideră că pacienții brăileni au dreptul, în baza contribuției lor la bugetul Asigurărilor de Sănătate, să aibă acces la servicii medicale moderne și la un tratament decent, mai ales că centrul medical dispune și de o bază de recuperare cu trei bazine de hidroterapie, kinetoterapie, aparatură electro-, magneto- și laser terapie.

Refuzul casei de sănătate de a deconta astfel de servicii medicale și către cabinetele private rămâne de neînțeles, cât timp nevoia este evidentă, iar prețul plătit de casa de asigurări pentru un anumit tip de serviciu este același, indiferent că vorbim despre un spital public sau despre unul privat. De aceea, am solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să explice care sunt motivele pentru care Clinica Veneția din Brăila nu poate încheia un contract ce ar permite accesul pacienților, gratuit, la serviciile sale medicale și ce măsuri se vor lua pentru remedierea acestei situații paradoxale”, a mai precizat deputatul Antoneta Ioniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.