Medicii din România, indiferent de specializarea lor, vor putea profesa, la cerere, până la 67 de ani, în urma unei inițiative de modificare a Legii privind reforma în sănătate, susținută și de Vasile Varga, deputat PNL de Brăila.

Dacă, până acum, medicii erau obligați să iasă la pensie la 65 de ani, bărbații, și 63 de ani, femeile, prin acest nou demers legislativ, medicii vor putea să rămână în activitate până la 67 de ani. Pentru a beneficia de această prevedere medicii trebuie să depună o solicitare la unitatea medicală unde profesează, cu trei luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Decizia va putea fi aplicată atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Au existat solicitări atât din partea medicilor de familie, cât și a medicilor specialiști, pentru prelungirea vârstei de liberă practică. O solicitare legitimă, dacă ținem seama că una dintre gravele probleme ale sistemului sanitar o reprezintă criza tot mai acută de specialiști. Lipsa de medici se resimte inclusiv în orașele mari, dar devine de-a dreptul dramatică în comunitățile mici, unde se ajunge chiar în situația ca spitalele să aibă secții închise din lipsă de specialiști. În aceste condiții, prelungirea cu doi a dreptului de a profesa a medicilor specialiști poate diminua acest fenomen. Mai ales că, în lipsa schemelor complete, asupra personalului exisă o încărcătură foarte mare, ceea ce duce la diminuarea calității actului medical”, explică deputatul liberal Vasile Varga.

Potrivit parlamentarului brăilean, criza medicilor din spitalele românești, dar și din rețeaua medicilor de familie survine pe fondul exodului specialiștilor în străinătate. Deși statisticile oficiale indică un număr anual mult mai mare de absolvenți ai facultăților de medicină față de anul 1990, cei mai mulți dintre aceștia aleg să plece, pe fondul unor condiții improprii de muncă și a salariilor insuficiente.

Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca medicii să profeseze până la vârsta 67 de ani a fost adoptat de Senatul României și a primit raport favorabil din partea Comisiilor de Sănătate și de Muncă și va intra la votul final din Camera Deputaților, care este for decizional.

Articolul precedentSpectacol caritabil destinat colectării de fonduri pentru veteranii de război
Articolul următor100 de stejari la intrare în Brăila – municipalitatea serbează Centenarul