Deputatului PNL Antoneta Ioniță: ”Românii din diaspora nu vor mai fi umiliți. Vor putea vota pentru viitorul țării lor!”

Plenul Camerei Deputaților a votat proiectul privind votul din diaspora ce prevede posibilitatea opțiunii electorale prin corespondență și vot timp de trei zile în străinătate.

 

228 de deputați au votat “pentru”, unul “împotrivă”, iar 19 s-au abținut. Proiectul va fi trimis președintelui spre promulgare.

”În sfârșit, normalitate la alegeri pentru românii din diaspora. Am aprobat în Camera Deputaților, for decizional, un proiect de lege prin care românii aflați în străinătate vor putea vota pe o perioadă de trei zile, mai exact vineri, sâmbătă, și duminică. Totodată, dacă președintele secției de votare va constata că duminică, la ora 21.00, mai sunt alegători care stau la coadă pentru a-și exercita dreptul constituțional de a vota, acesta poate decide închiderea secției de votare cu trei ore mai târziu, la ora 23.59. În acest fel, se va termina cu cozile interminabile, iar românii aflați în străinătate vor putea decide viitorul țării lor, fără să mai fie umiliți și împiedicați să voteze de guvernul PSD – ALDE, speriat de decizia românilor din diaspora, care vor normalitate, guvern care a utilizat toate mijloacele pentru a-i împiedica pe români să ajungă la cabinele de vot”, a declarat deputatul liberal Antoneta Ioniță.

Proiectul mai prevede ca la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul respectiv, precum şi cei care stau la rând în afara lor, să poată să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59. Procedura va fi valabilă și în țară, nu doar în secțiile de votare din străinătate.

O altă modificare va fi aceea a publicării exit poll-urilor,  care vor putea fi difuzate doar după ora 23.59 şi nu după ora 21.00, aşa cum s-a procedat la alegerile de până acum.

De asemenea, proiectul prevede introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va menționa numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din diaspora. Guvernul stabilește data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. În forma actuală a legii, termenul în care Executivul stabilește data alegerilor este de 60 de zile. Alegerile prezidențiale au fost stabilite deja, pentru data de 10 noiembrie 2019, iar al doilea tur, dacă va fi cazul, pentru data de 24 noiembrie.

Partidul Național Liberal a demonstrat, din nou, că-și ține promisiunile asumate și că depune toate eforturile pentru ca românii să fie tratați corect, indiferent în ce colțuri ale lumii au ales să trăiască. Pentru că, în marea lor majoritate, aceștia au fost efectiv alungați din România de deciziile aberante ale Guvernului PSD – ALDE, guvern care nu a luat nicio măsură economică viabilă și sustenabilă pentru a-i încuraja pe români să se întoarcă acasă. Prin adoptarea acestei legi, PNL repune România, stat membru al Uniunii Europene, pe harta țărilor cu democrații consolidate, în care cetățenii sunt singurii care contează și care au dreptul să-și aleagă reprezentanții. Aceeași lege adoptată în Camera Deputaților mai prevede ca românii să poată vota și prin corespondență, electronic, prin completarea unui formular aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente. 

Odată cu promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a acestei legi, Guvernul PSD – ALDE nu va mai avea nicio scuză privind organizarea alegerilor din diaspora și va trebui să țină cont de noile prevederi legislative”, a declarat Ioniță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.