CJP Brăila
CJP Brăila

Potrivit prevederilor legislative, femeile pot solicita să iasă la pensie mai devreme cu maximum cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard și numai în condițiile în care au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet.

 

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani. Cât despre vârsta standard de pensionare – pentru femei este de 63 de ani. Atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani și a stagiului complet de 35 de ani se realizează treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. În cazul femeilor, la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

Anul acesta, vârsta-standard de pensionare pentru femei a atins 61 de ani, cu un stagiu complet de 31 de ani. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie, mai exact, în lege.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, scrie în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.

Articolul precedentMesajul șefului ISJ Brăila, la început de an școlar: ”Orgoliile personale nu au făcut bine imaginii învăţământului brăilean”
Articolul următorBătrâni bătuți de propriul copil! Agresorul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Brăila