Între 16 și 23 septembrie 2018 are loc a XII-a ediție a Festivalului ZILE ȘI NOPȚI DE TEATRU LA BRĂILA! Biletele pentru acest Festival au fost puse în vânzare de săptămâna trecută la casa de bilete a Teatrului Maria Filotti.
Festivalul va debuta cu două PREMIERE ale Teatrului ”Maria Filotti”, ”Regele gol” de Evgheni Șvarț, în regia lui Lucian Sabados și ”Before Breakfast” de Eugene O Neill, regia Andrei și Andreea Grosu. În cele 8 zile ne vor fi alături teatrele din București, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul Act, UNTEATRU, Teatrul de Artă, alături de teatre din țară, precum Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Fani Tardini Galați.
Programul complet al celor 16 spectacole prezentate pe scena Festivalului ZILE ȘI NOPȚI DE TEATRU LA BRĂILA:
ZIUA I – Duminică, 16 septembrie
ORA 19.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio) PREMIERĂ: ”BEFORE BREAKFAST” de Eugene O’Neill prezentat de Teatrul ”Maria Filotti” Brăila. Regia: Andrei și Andreea Grosu. Scenografia: Vladimir Turturică. Distribuția: Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki
“Eroii lui Eugene O’Neill sunt ţesuţi din lumini din umbre, îmbinând tragicul cu comicul. Sunt frumoşi pentru că ştiu să iubească, sunt urâţi, fiindcă supără pe toată lumea, mai ales pe cei puternici, pe cei ce vor să-i înjosească şi să-i înfrângă. Deci ce poate fi mai ispititor pentru un actor decât să joace un rol creat de Eugene O’Neill?
ORA 20.30 – Scena din Str. Mihai Eminescu sau (Holul monumental) în funcție de condițiile meteo
Concert spectacol de muzică medievală cu Trupa PONTICE.
Trupa ”Pontice” a fost înfiinţată în 2004 având ca misiune readucerea în atenţia publicului a cântecelor tradiţionale specifice unor culturi diferite și este formată din Cătălin Mirea, Monica Ivanov, Geanina Meragiu, Florentina Ciobanu, Costin Ionescu și Marius Meragiu. Au participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale (Cetatea Medievală a Făgăraşului, Zilele Cetăţii Branului, Festivalul Internaţional de Folclor de la Bistriţa) şi au fost aplaudați în mai multe oraşe din ţară: Sfântu Gheorghe, Braşov, Bran, Râşnov, Timişoara, Sibiu, Suceava, Caransebeş, precum şi la Bucureşti. În concerte, membrii Pontice folosesc instrumente muzicale tradiţionale: arborele ploii, vioara săracului, diverse fluiere, elemente de percuţie.
ZIUA II – Luni, 17 SEPTEMBRIE
Ora 18.00 – SALA MARE
”BREAKING NEWS” adaptare după piesa „Ultima oră” de Mihail Sebastian în regia lui Mircea Cornișteanu. Spectacol pus în scenă de Teatrul de Comedie București. Decorul – Puiu Antemir, Costumele – Clara Labancz, Ilustrația muzicală – Mircea Cornișteanu, Asistent regie – Zoe Bălan.
Distribuția: George Mihăiță (Grigore Bucșan), Dragoș Huluba (Alexandru Andronic), Sandu Pop (I. D. Borcea), Andreea Samson (Magda Minu), Dan Tudor (Brănescu), Teodora Stanciu (Domnișoara Werner), Smaranda Caragea (Gaby), Aurora Leonte (Ana), Eugen Racoți (Agopian), Marius Drogeanu (Ștefănescu), Ana Maria Turcu (Pompilia), Andrei Runcanu (Voicu)
În spectacolul BREAKING NEWS se întâlnesc două lumi incompatibile: lumea puterii, a banilor, a influenței și lumea idilică a celui care refuză să se supună „zeilor” prezentului. Nu există punte, nu poate exista comunicare între cele două lumi. Neînțelegerea și dialogul „surzilor” pot stârni râsul dar pot, în aceeași măsură, îngrijora.
Lumea șacalilor din presa interbelică și cea a marilor afaceriști care-i conduc din umbră este una idilică în comparație cu cea a majorității din media așa zis independentă din zilele noastre, al cărei principal rost este să aiurească pe bietul contribuabil, în așa hal încât să nu mai înțeleagă nimic din ceea ce se petrece în jurul său, să-l mintă cu seninătate și să-l manipuleze în folosul celor care dețin banii sau puterea. Spectacolul pe care l-am făcut împreună cu admirabilii actori ai Teatrului de Comedie nu vrea altceva decât să exprime un regret, acela că „breaking news” a luat locul‚ „ultimei ore”. (Mircea Cornișteanu – regizor).
Ora 20.30 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
”FATA DIN CURCUBEU” de Lia Bugnar, un One women show cu Marcela Motoc de la TEATRUL DE ARTĂ BUCUREȘTI
Un one woman show care te face să râzi și să plangi, pe masură ce îți dezvăluie povestea. Fata asta, deși a vazut foarte multe filme, nu este un critic de teatru obisnuit, locul ei de munca este locul 13 din cinematograful Curcubeu, acolo își primește clienții, acolo își construiește visele, acolo vede multe filme.
Franceza și româna au făcut un cuplu inedit în spectacolul „Fata din Curcubeu” („La fille de l’arc en ciel”) pe care Marcela Motoc l-a jucat în 2013 la Teatrul de l’Orme, în arondismentul 19 al Parisului, cartier în care au locuit cândva Jacques Brel și Edith Piaf. Româna și franceza se vor îmbina din nou, în noua versiune propusă de actriță publicului român.
ZIUA III – Marți, 18 SEPTEMBRIE
Ora 18.00 – SALA MARE – ”VISĂTORUL” după romanul lui Ian McEwan, un Spectacol concert cu ADA MILEA, de la TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMȚ.
Scenografie: Alina Herescu
Desene & animație: Paul Mureșan
După o dramatizare de Antoaneta Zaharia
Traducerea: Dana Crăciun
Distribuția:
PETER – Emanuel Becheru
KATE – Corina Grigoraș
MAMA – Nora Covali
TATA – Rareș Pîrlog
PROFESOARELE: Gina Gulai, Maria Hibovski, Cătălina Ieșanu
COPIII: Cătălina Bălălău, Andrei Merchea Zapotoțki, Dragoș Ionescu, Valentin Florea
Într-o lume în care suntem învăţaţi de mici că trebuie să fim mereu „numărul 1“, că trebuie să respectăm regulile rutinei zilnice, un copil îndrăzneşte să îmbogăţească această realitate cu vise năstruşnice, cu personaje fabuloase şi întâmplări neaşteptate. În aventurile sale fantastice, zecile de păpuşi ale surorii sale mai mici iau în stăpânire spaţiul casei, iar motanul bătrân al familiei are ascuns în blană un fermoar fermecat, prin care se deschide o altă lume.
Un spectacol – concert, în care orice sunet poate deveni muzică, iar visele devin la fel de importante ca faptele reale.
ORA 19.30 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
”PESCĂRUȘUL„ după A.P. Cehov
Regia: Andrei și Andreea Grosu
TEATRUL ODEON BUCUREȘTI
Traducerea : Raluca Rădulescu
Regia : Andrei și Andreea Grosu
Scenografia (decor, costume): Vladimir Turturica
Distribuţia:
Irina Nikolaevna Arkadina – Alina Berzunțeanu
Konstantin Gavrilovici Treplev – Marius Damian
Piotr Nikolaevici Sorin – Dan Bădărău
Nina Mihailovna Zarecinaia – Nicoleta Lefter
Ilia Afanasievici Şamraev – Laurenţiu Lazăr
Polina Andreevna – Elvira Deatcu
Maşa – Florina Gleznea
Boris Alexeevici Trigorin – Mihai Smarandache
Evgheni Sergheevici Dorn – Gelu Niţu
Semion Semionovici Medvedenko – Cezar Antal
”Pescăruşul nostru e o lume care încearcă să se compună din sunete, culori, materiale, gânduri şi mişcări, asemeni unei construcţii arhitecturale în care ne sprijinim pe o structură de rezistenţă nevăzută. Am căutat în direcţia în care totul e pentru supravieţuire, în care facem cât putem ca să ne îndepărtăm de un final de care ne e frică. Am încercat să îl schimbăm, să păcălim moartea în toate formele ei. Tablou cu oameni care fug în toate direcţiile, de ce e scris să li se întâmple, care speră să schimbe cursul timpului, care visează la cuvinte care capătă alte forme când sunt rostite. Am schimbat sensuri şi ne-am aruncat cu toţii fără plasă de siguranţă. Unii în braţele celorlalţi.”
ZIUA IV – Miercuri, 19 SEPTEMBRIE
Ora 18.00 – SALA MARE
”VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ” de William Shakespeare, spectacol a Teatrului Excelsior București în Regia lui Vlad Cristache. Traducerea – Nina Cassian. Regia și scenografia: Vlad Cristache. Coordonarea muzicală: Lucian Maxim
Distribuţia:
Puck – Aida Avieriței
Tezeu / Oberon – Emilian Oprea
Hipolita / Titania – Camelia Pintilie
Hermia – Alina Rotaru
Lysander – Marian Olteanu
Helena – Andreea Alexandrescu
Demetrius – Lucian Ionescu
Culea Fundulea / Piram – Alexandru Bogdan
Mitru Chitră – Dan Rădulescu
Stan Suflete / Thisbe – Rareș Florin Stoica
Dudă Flămânzilă / Luna – Mihai Mitrea
Gogu Botgros / Zidul – Ion Bechet
Cuibărică / Leul – Ștefan Mihai
Egeu – Oliver Toderiță
Efebul – Tudor Roșu
Niște tineri fug dintr-o cetate dominată de ură, de jocuri de putere și descoperă dragostea.
Niște muncitori descoperă teatrul și bucuria jocului, într-o noapte, în pădure.
O societate sterilă, închisă, cu ochelari de cal, se luminează într-o noapte ca într-un vis.
Spectacolul meu este un elogiu adus visării, evadării din lumea cenușie și plictisitoare în care trăim, un elogiu adus bucuriei de a fi liber și a iubi, un elogiu adus teatrului făcut fără pretenții de utilitarism – un teatru care celebrează viața.
ORA 21.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
”ȘASE DIN 49” de Spiró György, spectacol a Teatrului de Artă București, în regia lui Alexandru Maftei. Traducerea și adaptarea: Zeno Fodor. Regia : Alexandru Maftei. Distribuţia: Dana Voicu și Liviu Cheloiu.
Ce i se poate întâmpla unui cuplu de oameni simpli, atunci când este pus în fața unui bilet câștigător la loto, care valorează 10 milioane de euro?
Cei doi, soț și soție, părinți a doi adolescenți, evoluează de la bucurie frenetică și imaginație bolnavă, până la frică paralizantă sau paranoia avansată. Toate hibele mai vechi sau mai noi ale relației lor ies încet, încet, la iveală, într-o cavalcadă când comică, când tragicomică, ce culminează cu un gest extrem.
ZIUA V – Joi, 20 Septembrie
ORA 17.30 – SALA MARE
”…ESCU” de Tudor Mușatescu, în Regia și versiunea scenică a lui Doru Ana. Un spectacol al Teatrului Mic din București. Scenografia (decor, costume): Ștefan Caragiu. Muzică originală: Ovidiu Niculescu.
Distribuţia:
Decebal Necșulescu – Ovidiu Niculescu
Iorgu Langada – Dan Condurache
Miza – Adriana Șchiopu
Generalul Stamatescu – Doru Ana
Amelie – Ana Bart
Bebe Damian – Vlad Corbeanu
Nina – Irina Rădulescu
Traian Necșulescu – Radu Zetu
Mitzi – Ana Bianca Popescu
Platon Stamatescu – Sergiu Fleșner
Ana – Beatrice Peter
Doctorul – Petre Moraru
Comisarul – Avram Birău
Pișlică – Mihai Mitițescu
Fane – Ciprian Chiricheș/Cătălin Bucur
…Escu reprezintă sinteza satirică a vieții politice românești. Lumea Necșuleștilor și a Damienilor e o lume ahtiată după putere și după posturi înalte. Alături de această faună aflată într-o perpetuă agitație (somnolentul Stamatescu, răsfățatul Platon) trec prin scenă dame voalate, cinice, precum Nina, matroane cu un apetit feroce de dominare ca Miza Stamatescu și indivizi mediocri, dar abili precum Damian. Tot în această lume trăiește Decebal Necșulescu- eroul principal și una din figurile tipice de parveniți din dramaturgia română interbelică.
Tuturor acestor campanii, intrigi, lucrături, delațiuni, subsemnatul nu le-am răspuns decât printr-un cuvânt: …escu (…) Tudor Mușatescu
ORA 21.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
”VÂRSTELE LUNII” de Sam Shepard, în Regia lui Toma Dănilă. Spectacol pus în scenă de UNTEATRU BUCUREȘTI.
Traducerea și adaptarea: Toma Danilă și Ania Tudoran
Distribuția: Gelu Nițu și Constantin Cojocaru
”Vârstele Lunii” vorbește despre bătrânețe, moarte, ambiguitatea memoriei și speranța că dragostea poate ușura apropierea inevitabilă de eclipsa finală. Este o continuare onestă și sfâșietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente în operele unuia dintre cei mai importanți dramaturgi americani, axată aici pe lumina și umbra care acompaniază trecerea timpului.
”Vârstele Lunii”, scrisă în 2009, este una dintre ultimele piese ale lui Sam Shepard (1943-2017), unul dintre cei mai mari dramaturgi americani contemporani, căstigător al premiului Pulitzer.
ZIUA VI, Vineri, 21 Septembrie
ORA 18.00 – SALA MARE
”LEONCE și LENA” de Georg Büchner, în Regia lui Mihai Măniuțiu, spectacol pus în scenă de actorii de la TEATRUL ”REGINA MARIA” ORADEA. Scenografia (decor, costume): Adrian Damian. Design sonor/ muzica : Ada Milea. Coregrafia: Vava Ștefănescu
Distribuţia:
Valerio: Richard Balint
Leonce: Eugen Neag
Lena: Adela Lazăr
Regele Peter: Emil Sauciuc
Prezidentul curții: Daniel Vulcu
Rosette/Guvernante: Angela Tanko, Georgia Căprărin, Zentania Lupșe
Consiliul curții: Răzvan Vicoveanu, Pavel Sîrghi, Alin Stanciu, George Dometi
Orchestra: Andrian Locovei (acordeon), Florian Chelu (chitară bass), Alexandru Szuz (tobe), Richard Balint (chitară)
Această poveste complexă despre putere şi obedienţă, iubire şi politică, pusă în scenă de Teatrul Regina Maria, marchează 200 de ani de la naşterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de către o mini-orchestră; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi cântă și dansează pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea; echipa de creație a spectacolului este una de excepție: regia și scenariul poartă semnătura lui Mihai Măniuțiu, coregrafia este realizată de Vava Ștefănescu iar de decoruri și costume s-a ocupat Adrian Damian.
ORA 20.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
N-AI TU TREABĂ! de Cătălin Ștefănescu, după Dănilă Prepeleac de Ion Creangă în Regia lui Alexandru Dabija. Spectacol prezentat de TEATRUL ACT BUCUREȘTI.
Distribuţia: Marcel Iureş, Andrei Șeuşan, Alexandru Voicu
“Pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate. Însă, pe cărările și ocolișurile sale, se ivesc întrebări valabile de cînd lumea. De ce nu se potrivește o socoteală simplă, făcută acasă, cu cea din tîrg? De ce furtul de la cineva care a agonisit avere poate fi considerat un lucru justificat? De ce trage norocul doar la unii? De ce se spune că banul e ochiul dracului? Pentru toate problemele astea, și pentru multe altele, la noi există un răspuns suveran: ”N-ai tu treabă!”.
ZIUA VII – Sâmbătă, 22 Septembrie
ORA 18.00 – SALA MARE – ”REGELE GOL” de Evgheni Șvarț – PREMIERĂ a Teatrului Maria Filotti Brăila, în regia lui Lucian Sabados. Traducerea: Doina Criş şi Ion Vărădeanu
Ilustrația muzicală: LUCIAN SABADOS
Decorul: GHEORGHE MOSORESCU
Costume: ELENA GHEORGHE
Muzica originala si orchestrație: CORNEL CRISTEI
Coregrafia: GELU si DANA BACIU
Concept video si proiecții : Ștefan Cudălbeanu
Distribuţia:
CHRISTIAN – ADRIAN ŞTEFAN
HEINRICH – NICHOLAS CAŢIANIS jr.
PRIM MINISTRUL – ZANE JARCU
PRINŢESA – NARCISA NOVAC
REGELE GOL – LUCIAN PÎNZARU
GUVERNANTA, POETUL CURŢII – CĂTĂLINA NEDELEA
MINISTRUL SENTIMENTELOR INTIME – ELENA ANDRON
DUCESA, BUCĂTARUL, ÎNVĂŢATUL – FLORI POPA
CONTESA , ŞAMBELANUL, LUSTRAGIUL – SILVIA TARIQ
REGELE TATĂ – DAN MOLDOVEANU
BARONEASA, CROITORUL – CĂTĂLINA NEDELEA/ WANESSA RADU
PRIMARUL, VALETUL, VOCE ROBOȚEL – ALEX IORDACHE
HAINELE CELE NOI ALE ÎMPĂRATULUI , de Hans Christian Andersen este una dintre cele mai consacrate și fascinante povești! De aceea, varianta teatrală a lui Evgheny Schwartz, scrisă într-o perioadă complicată a omenirii, în Uniunea Sovietică a lui Stalin, a contrariat și deopotrivă a încurajat pe conducătorii despotici, în primul caz și pe simplii cetățeni, în cel de al doilea. Și eu, la rândul meu am fost fascinat de acest text, privit nu numai ca un simplu(…) text teatral, ci ca pe o șansă de a aduna laolaltă, pe cei mici și pe părinții ori bunicii lor, și a asculta împreuna o mare poveste , desprinzând fiecare, de la nivelul experienței sale de viață, o pildă, o morală, ca într-o fabulă modernă.
Lucian Sabados – regizor
ORA 20.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
”PRAF DE STELE” de Norm Foster, în interpretarea actorilor de la Teatrul Nottara” București. Regia: Lucian Sabados. Traducerea: Claudia Motea. Adaptarea: Irina Velcescu. Scenografia (decor, costume): Vladimir Turturica. Ilustrația muzicală: Lucian Sabados. Coregrafia: Ioana Marchidan. Asistență scenografie: Răzvan Plăiașu. Videoproiecția: Ciprian Duică
Distribuţia:
John – Alexandru Jitea
Fay – Luminița Erga
Angel – Diana Roman
Gwen – Ada Navrot
Figurație: Raluca Tița, Daniel Cioflan
Acţiunea se petrece pe balcoanele alăturate ale unui bloc dintr-un mare oraş. Protagonistul, John Cummings, discută cu trei femei: Fay, Angel şi Gwen, care îi devin, succesiv, vecine. John e ziarist şi încearcă să scrie un nou roman, dar îşi petrece timpul mai degrabă încercând să le cunoască pe cele trei. Fay este prostituată, Angel, o tânără care vrea să devină cântăreaţă, iar Gwen şi-a părăsit soţul şi vrea să înceapă o viaţă nouă. Cu fiecare nouă vecină, viaţa protagonistului devine tot mai amuzantă. Discută despre sex, dragoste, viaţă şi moarte, cu mult umor şi… câteva lacrimi.
ZIUA VIII – Duminică, 23 Septembrie
ORA 18.00 – SALA MARE
”UIMITOARELE NUMERE DE SINGURĂTATE A LE LUI EDWARD GANT” de Anthony Neilson. Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu. Spectacol prezentat de TEATRUL ”FANI TARDINI” GALAȚI.
Traducerea și Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Andreea Simona Negrilă
Muzica: Eugen Dan Drăgoi
Distribuţia:
Gant – CRISTIAN GHEORGHE
Ludd, Campanetti, Ranjeev – VLAD VOLF
Madame Poulet, Sanzonetta, Louisa, Ursul – OANA MOGOȘ
Jack, Avaricci, Edgar – IONUȚ ALEXANDRU MOLDOVEANU
În 1881, un renumit și enigmatic impresar al vremii, dl Edward Gant, a prezentat pentru ultima oară show-ul său. Spectacolul călătoriei ciudate și enigmatice totodată, al lui Edward Gant afișează în mod acut deformările inimii și ale minții. În piesa lui Anthony Neilson, montată de talentatul Dragoș Alexandru Mușoiu, acest trist showman își face o ultimă ieșire din călătoria prin meandrele sufletelor și speranțelor unor personaje la fel de stranii ca și el. Spectatorii vor putea descifra în poveștile de pe scenă, suferințe care – ironic ! – strălucesc sălbatic ca-ntr-o atmosferă specifică mai degrabă circului, și care nu duc la altceva decât la o profundă examinare a imaginației, a inimii umane și a rolului teatrului în sine.
ORA 20.00 – SALA BUJOR MACRIN (Studio)
HAMLET ÎN SOS PICANT de Aldo Nicolaj în Regia lui Alexandru Jitea. Traducerea: Carmen Velcu. Regia și ilustrația muzicală: Alexandru Jitea. Scenografia: Liliana Cenean
Spectacol realizat de TEATRUL ”NOTTARA” BUCUREȘTI
Distribuţia:
Froggy – Gabriel Răuţă
Cathy – Isabela Neamțu
Inge – Oana Cârmaciu
Breck – Vlad Bălan
Hamlet – Bogdan Costea
Regina – Luminiţa Erga
Horatio – Răzvan Bănică
Laertes – Filip Ristovski
Elios – Rareș Andrici
Polonius – Gheorghe Săbărel
Ofelia – Corina Dragomir
Hamlet în sos picant de Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Jitea, în cadrul programului „Actor și regizor”, conferă noi valențe tragediei shakespeariane, mutând accentul de la personajele bine-cunoscute la cele care de obicei rămân nevăzute și neauzite – bucătarii și servitorii. Froggy (Gabriel Răuță), bucătarul castelului Elsinore, „cel mai mare bucătar din Danemarca”, soția sa, Cathy (Isabela Neamțu), și ajutoarele lor, Inge (Anca Dinicu/Oana Cârmaciu) și Breck (Vlad Bălan), sunt adevărații eroi în această poveste care conține toate elementele ce conferă tensiune și dinamism acțiunii: gelozie, intrigi, suspiciuni, răzbunare, dramă, iubire, moarte. Un spectacol cu gust și arome.