În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ora de vară

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce de 30 martie spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Ceasurile se vor da înainte în același moment în toate țările Uniunii Europene.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenție, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

Eurodeputații au votat marți, 26 martie, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021.

Un număr de 410 eurodeputați au votat pentru propunere, 192 împotrivă și 51 s-au abținut.

În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni și de Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunța la practica de a-și schimba ora de două ori pe an și vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să mențină permanent ora de vară.

Conform proiectului de rezoluție, țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, țările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Statele membre trebuie să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor înainte de aplicarea măsurii până în aprilie 2020, iar apoi să se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate să nu afecteze funcționarea pieței unice.

Această coordonare înseamnă practic ca toate părțile să-și depășească problemele în domenii precum orarul zborurilor și al altor mijloace de transport. Dacă Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Comisia Europeană a propus în 2018 renunțarea la schimbările sezoniere a orei după un sondaj la nivelul UE, în urma căruia măsura s-a bucurat de un sprijin major. Practic, din 4,6 milioane de răspunsuri, 84% au fost în favoarea renunțării la schimbările orare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.