I.T.M. Brăila a desfășurat în luna noiembrie 2022 acțiuni de control (118-in domeniul relatiilor de munca ; 96-in domeniul securitatii si sanatatii in munca) la un număr de 214 angajatori în urma cărora li s-au aplicat amenzi în valoare totală de 432.100 lei (410.600 lei – in domeniul relatiilor de munca ; 21.500 lei – in domeniul securitatii si sanatatii in munca ) lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

La un numar de 9 angajatori au fost depistate 18 persoane care desfășurau muncă nedeclarată fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 330.000 lei.

Din cele 18 persoane identificate prestând muncă nedeclarată, 14 nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, pentru o persoana nu au fost  transmise elementele contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, iar 3 persoane prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial

Domeniile de activitate ale angajtorilor care foloseau munca nedeclarata : 2-cultivarea cerealelor, 4-lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale,1-comert cu amanuntul in magazine nespecializate,2-transporturi rutiere de marfuri .

Deficiente frecvent constatate :

  • Primirea la munca a unei persoane fara a avea forme legale de incadrare;
  • Netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
  • Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial
  • Nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară;
  • Neevidentierea timpului de munca efectuat de salariati;
  • Nerealizarea masurilor dispuse prin PV de control incheiate anterior;
  • Neutilizare EIP din dotare corespunzator activitatii desfasurate;
  • Neasigurarea unei instruiri adecvate in  domeniul  securitatii  si  sanatatii pentru toti lucratorii
  • Semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzatoare.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la inspectoratul teritorial de muncă.

I.T.M. Brăila, în controalele efectuate a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competenta.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedent97 de elevi și profesori premiați în cadrul Galei de Excelență în Educație
Articolul următorS-a dat startul modernizării Porturilor Brăila și Galați