Joi seara a venit confirmarea unui caz de pestă porcină africană PPA, la nivelul județului Brăila

În seara zilei de 24 noiembrie a.c., a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane (PPA), la un porc mistreţ, pe un fond de vânătoare pe raza judeţului Brăila, după cum a informat conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila. Potrivit înştiinţării transmise de către instituţia amintită, este vorba despre Fondul de Vânătoare Lunguleţu, aparţinând AJVPS Brăila.

În jurul orei 19.00, imediat după ce a fost informat cu privire la acest aspect, prefectul Iulian TIMOFEI a emis Ordinul de Prefect privind aprobarea Planului de măsuri la confirmarea focarului de pestă porcină, plan întocmit de către DSVSA Brăila.  

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice importante. O prioritate este să protejăm fermele de creştere a porcilor, precum şi exemplarele aflate în gospodările populaţiei”, a declarant prefectul Iulian Timofei.

Prefectul a convocat, în cursul zilei de vineri, două ședințe de lucru cu reprezentanții instituțiilor locale cu atribuții în limitarea și combaterea bolilor la animale, în contextul în care, ieri seară, a venit confirmarea unui caz de pestă porcină africană PPA, la nivelul județului Brăila.

”Am parcurs, încă o dată, Planul de măsuri aprobat, în cursul zilei de ieri, prin ordin de prefect, în ceea ce privește controlul și combaterea pestei porcine africane în județul Brăila. Fiecare dintre aceste instituții își cunosc atribuțiile și știu ce au de făcut mai departe. Totodată, în cadrul celei de-a doua ședințe am convocat toți membrii Grupului Operațional Local de experți în vânat și vânătoare de pe lângă Centrul Local de Combatere a Bolilor transmisibile ale animalelor și zoonozelor la nivelul județului Brăila. Atribuțiile acestui grup vizează stabilirea și delimitarea zonei infectate și strategia de urmat după o temeinică analiză a prevederilor legislației specifice. Se mențin măsurile în zona afectată până când informațiile epidemiologice arată că populația relevantă nu mai prezintă un risc de introducere a bolii în unități care dețin animale din specia suine”, a declarat prefectul județului, Iulian Timofei.

La ședințe au participat reprezentanți din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, Direcției pentru Agricultură a Județului Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.