Lege mai aspră pentru autoturismele abandonate pe domeniul public

Un gruo de parlamentari propun o lege mai dură în cazul mașinilor nefolosite și lăsate pe spațiile publice sau în parcări. Conform unei inițiative legislative inițiate de 7 parlamentari USR, proprietarii mașinilor abandonate vor avea doar 5 zile la dispoziție pentru a-și lua mașina de pe domeniul public, iar la 10 de zile după ce a fost comunicată somația proprietarului, primăria va avea dreptul să vândă autoturismul sau să îl caseze, arată Realitateafinanciara.net.

Șapte parlamentari USR au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect care reduce de la un an la șase luni perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice. Inițiativa prevede și includerea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria „vehicule fără stăpân”.

Propunerea legislativă modifică Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Noțiunea de „vehicul fără stăpân” va fi definită astfel: „vehiculul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut”, potrivit proiectului de lege.

Totodată, termenul de vehicul abandonat va fi definit, conform inițiativei legislative, ca: „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulației pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”.

În forma în vigoare a legii perioada în care un „vehicul fără stăpân” sau unul abandonat poate fi staționat pe domeniul public este de cel puțin un an.

De asemenea, proiectul introduce obligația de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) de către proprietar sau deținătorul legal în termen de cinci zile de la primirea somației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.