În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la sediul PNL Brăila, președintele liberalilor, Ludovic Orban a vorbit despre proiectul de Ordonanţă pregătit de PSD, care are ca obiectiv modificarea legislaţiei electorale, în special în ceea ce privește referendumul.

”O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanţă în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituţionale, încalcă principiile democraţiei şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităţilor publice, repet autorităţilor publice să se implice în campania pentru referendum. Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Preşedintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de iniţiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, care într-adevăr face o referire la interdicţie, dar foloseşte sintagma Autorităţilor Administraţiei Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneţia este legată strict de Guvern, iar sintagma Autorităţile Publice se referă la toate autorităţile publice din România, inclusiv la Preşedinte” a declarat Ludovic Orban. .

Orban a susținut că PSD încearcă să-l cenzureze pe Preşedintele României, care este iniţiatorul acestui referendum şi care are dreptul constituţional de a fii implicat în acest referendum pe care l-a iniţiat.

”PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare şi arată că dacă încearcă să îl cenzureze pe Preşedintele României pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata şi sunt în stare să cenzureze pe orice cetăţean român privitor la orice fel de problemă din societatea românească” a spus Ludovic Orban.

A doua prevedere a OUG pe care PSD vrea să o introducă este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Orban a susținut că această prevedere este neconstituţională pentru că există o decizie a Curții Constituționale a României din 2013, care spune foarte clar că este neconstituţională. Orice modificare, care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum.

Președintele PNL susține că miza pentru că PSD este să împiedice cu orice preţ exprimarea cetăţenilor la referendumul convocat de Preşedinte.

”Întrebările puse de Preşedinte fiind întrebări la care, cel puţin în toate studiile noastre, susţinerea pentru referendumul iniţiat de Preşedinte este de peste 90% din populaţia României, adică 93% din populaţia României susţine interzicerea amnistierii şi graţierii a faptelor de corupţie şi 92% susţine interzicerea de a reglementa prin OUG în domeniul justiţiei. Într-un fel este normal pentru că de când au venit la putere, în orice Şedinţă de Guvern există riscul să se mai emită o OUG, care să calce în picioare independenţa justiţiei, să nu pună în conflict cu Uniunea Europeană, să calce în picioare principiile şi valorile care stau la baza statului de drept, prevăzute în articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene şi de asemenea, să încalce liberul acces al cetăţeanului şi să încerce să politizeze, practic, toate structurile justiţiei.” a mai spus Orban
Articolul precedentOrban, despre Olguța Vasilescu: ”A servit ceva, sau a fumat iarbă”
Articolul următorDosar penal pentru 17 scânduri de cherestea