Comisia Europeană a aprobat două investiţii majore din Fondul de coeziune, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi de epurare a apelor uzate din judeţele Satu Mare şi Brăila, din România, se arată într-un comunicat de presă.

Prin aceste proiecte se va furniza apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale şi se vor îmbunătăţi serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în acelaşi timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile şi tratarea apelor reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socio-economică locală.

„Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea şi îmbunătăţirea calităţii celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă şi modernizată pentru apă şi ape reziduale va îmbunătăţi accesul la apă, va reduce poluarea solului şi a apei şi va contribui la protejarea biodiversităţii. Prin sporirea siguranţei apei şi prin contribuţia la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi a mediului, aceste proiecte vor ameliora condiţiile de viaţă ale populaţiei locale”, a afirmat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Investiţia din Brăila vine în continuarea a trei proiecte anterioare de îmbunătăţire a funcţionării şi întreţinerii sistemelor de apă şi ape uzate din cele patru sisteme judeţene de alimentare cu apă şi cele 14 aglomerări urbane.

În cele din urmă, un sistem de supraveghere şi control va spori calitatea serviciilor furnizate consumatorilor şi va reduce costurile pentru beneficiar, se mai arată în comunicatul Executivului comunitar. 

Sursa: Realitatea de Braila