Numai mâine nu-i poimâine

Sâmbătă și duminică, românii sunt chemați la urne pentru un referendum inutil, a cărui organizare dă naștere la suspiciuni. Modul de organizare al referendumului lasă loc la multe întrebări.

Preşedintele secţiei de votare este remunerat cu 855 lei pentru 5 zile de activitate. Delegaţii partidelor pot primi 256 lei pentru 3 zile.

Referendumul se desfășoară pe parcursul a două zile, pe 6 și 7 octombrie. În cele două zile secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află în sala unde se votează.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, la acest Referendum numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721. Dintre aceștia, 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani la data de 7 octombrie 2018.

Din județul Brăila, pe listele electorale permanente sunt un număr de 292.098 de cetățeni. În municipiul Brăila, sunt 175.305 de cetățeni cu drept de vot. În cele trei orașe din județ sunt 18.075 alegători cu drept de vot, iar restul provin din mediul rural.

După prima tragere la sorți a președinților secțiilor de votare, din cei 280 extrași, 61 și-au anunțat indisponibilitatea de a participa. Aceștia au fost înlocuiți, însă astăzi dimineață mai erau încă 7 secții de votare unde urmau să se stabilească președinții pentru că între timp alți 20 de președinți s-au retras.

Deși USR Brăila are reprezentant în Biroul de Circumscripție acesta nu s-a mai prezentat la birou în această săptămână și nici nu a fost înlocuit cu altă persoană.

Acest referendum are și câteva hibe. Nu mai există locțiitor al președintelui secției de votare.  O eventuală indisponibilitate a unui președinte în una din cele două zile ar duce la suspendarea votării în acea secție până la desemnarea altui președinte.

Nu mai sunt oamenii cu tableta, care scanau cărțile de identitate și monitorizau în timp real prezența la vot. Prin absența tabletei nici monitorizarea video a numărării voturilor nu mai este posibilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.