O brăileancă de 15 ani medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Elevii români au obţinut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat în perioada 6 – 14 octombrie în Colombo (Sri Lanka) şi care a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări. Printre laureați s-a aflat și brăileanca Maria Iordache, fostă elevă a Școlii gimnaziale ”Mihai Eminescu”, actualmente elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național Nicolae Bălcescu.

Maria Iordache a fost medaliată cu bronz la ediția a XXIII-a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Elevii laureaţi cu aur sunt Daria Maria Hărăbor (Şcoala gimnazială nr. 29 din Bucureşti) şi David Corneliu Turturean (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava). Traian Rareş Tuş (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare) a fost distins cu medalia de argint. Vlad Roşca (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a fost medaliat cu bronz.

Lotul olimpic al României a fost coordonat şi însoţit de profesorii Cătălina Anca Marian (Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” din Alba Iulia) şi Grigoruţă Oniciuc (Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

Elevii români care obțin medalii și mențiuni la olimpiadele internaționale/regionale sunt premiați, în fiecare an, de Ministerul Educației Naționale. De asemenea, profesorii care pregătesc elevul/elevii sunt recompensați cu un premiu în bani, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru elevul sau unul dintre elevii premiați. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele sunt utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. În același timp, costurile pentru participarea loturilor olimpice la competițiile internaționale/regionale pe discipline sunt asigurate din bugetul Ministerului Educației Naționale.„, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Maria Iordache a absolvit anul acesta clasa a VIII-a la Şcoala gimnazială “Mihai Eminescu” cu media generală 10 și a fost una dintre cei nouă elevi din Brăila care au obţinut media 10 la examenul de Evaluare Naţională. Din anul școla 2018-2019 Maria Iordache este elevă la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, specializarea matematică-informatică.

La ediţia de anul acesta a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică s-a clasat pe primul loc, câştigând premiul I absolut, oferit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi medalie de aur, din partea Societăţii Române de Fizică (SRF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.