Operațiuni desfășurate simultan la nivelul a 9 state din UE pentru destructurarea unei rețele implicate în comercializarea de autoturisme de lux

În perioada 9 – 14 ianuarie 2020, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au acționat în cadrul unei operațiuni, desfășurate simultan la nivelul a 9 state din UE. Scopul operațiunii a fost destructurarea unei rețele implicate în comercializarea de autoturisme de lux cu eludarea plății TVA –ului aferent.

Activitățile au fost desfășurate în baza unor ordine europene de anchetă, iar operațiunea s-a desfășurat simultan în România, Franța, Germania, Bulgaria, Cehia, Spania, Letonia și Lituania.

În cauză, sunt desfășurate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave (Cod Penal), fals în înscrisuri oficiale (Cod Penal), evaziune fiscală (Legea 241/2015), spălare a banilor (Legea 129/2019), respectiv constituirea unui grup infracțional organizat (Cod Penal).

Din anchetă a reieșit că membrii rețelei ar fi creat un carusel, prin intermediul căruia mașinile de lux ar fi fost achiziționate preponderent din Germania și livrate direct în Franța, deși scriptic treceau prin firme de tip fantomă situate în alte state (printre care și România).

Astfel, deși pe parcursul operațiunilor, TVA-ul nu era plătit, pe baza unor declarații de TVA completate în fals se eluda plata acestuia către bugetul statului francez.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ12 milioane de euro.

În urma activităților desfășurate concomitent în cele 9 state, au fost efectuate, în total, 33 de percheziții domiciliare (dintre care 8 în România – în județul Ilfov și municipiul București).

Astfel,  au fost identificate, conduse la sediile organelor de anchetă și audiate 33 de persoane (dintre care 5 în România), au fost puse în executare 2 mandate europene de arestare (ambele în România), și au fost aplicate măsuri asiguratorii cu privire la peste 100.000 euro (dintre care 17.500 euro în țara noastră), precum și ale bunuri de valoare. În România au fost ridicate și indisponibilizate mai multe ceasuri și bijuterii.

Totodată, la sediul EUROJUST, a funcționat o celulă operativă, pentru coordonarea activităților din anchetă.

În activități au fost angrenați și polițiști ai Direcție de Investigații Criminale din I.G.P.R. și  jandarmi de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei din I.G.J.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.